• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimusalasiirto yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen opettajien asemaa

11.12.2020 - 12.20 Uutinen
Kuvituskuva

Siirto mahdollistaa paremmat neuvottelulähtökohdat varhaiskasvatuksen opettajien asioista tulevaisuudessa. Sopimussiirron piiriin kuuluvat kaikki varhaiskasvatuksen opettajiksi pätevät, koulutustaustasta riippumatta.

– Varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodinjohtajien työehtosopimuksen siirto opetusalan virka- ja työehtosopimukseen (OVTES) mahdollistaa sen, että vastaisuudessa heidän palkoistaan neuvotellaan samassa pöydässä kuin muiden opettajien palkoista. Se on iso ja odotettu muutos varhaiskasvatuksen opettajille, varhaiskasvatuksen erityisopettajille ja päiväkodinjohtajille, toteaa siirtotyöryhmän vastuuneuvottelija, OAJ:n työmarkkinaedunvalvonnan erikoisasiantuntija Kirsi Sutton.

Vastaisuudessa varhaiskasvatuksen opettajien palkoista neuvotellaan samassa pöydässä kuin muiden opettajien.

Työryhmän tehtävänä on mahdollistaa sopimuksen tekninen siirto. Työskentely on Suttonin mukaan sujunut hyvässä hengessä, asioista on keskusteltu paljon. Ote on myös tulevaisuuteen suuntaava.

– Siirto koskee kaikkia varhaiskasvatuksen opettajan tehtävään kelpoisia opettajia. Meiltä on kysytty, koskeeko siirto amk:sta valmistuvia opettajia, ja kyllä, siirto koskee kaikkia kelpoisia varhaiskasvatuksen opettajia, jotka työskentelevät opetustehtävissä. Ajamme yhtä lailla amk:sta valmistuneiden, kuin kandien ja opistotasoisten opettajien asiaa, Sutton korostaa.


Ajamme yhtä lailla amk:sta valmistuneiden, kuin kandien ja opistotasoisten opettajien asiaa.

Siirtotyöryhmän työ loppuu 31.8.2021. Konkreettisia sopimustavoitteita kevään sopimusneuvotteluille 2022 asetetaan OAJ:n toimikunnissa ja yhdessä Varhaiskasvatuksen Opettajien Liiton kanssa. Tavoitteista päättää kuitenkin OAJ:n hallitus.

– Vaikka ensivaiheessa on kyse teknisestä siirrosta, sopimusalasiirron tavoitteena on yhdenmukaistaa varhaiskasvatuksen opettajien työsuhteen ehtoja, parantaa palkkakehitystä ja alan vetovoimaisuutta. OVTES antaa enemmän mahdollisuuksia varhaiskasvatuksen opettajien positiiviseen palkkakehitykseen.

Kunta-alan varhaiskasvatuksen opettajien työehtosopimusten siirto kunnallisesta yleisestä virka- ja työehtosopimuksesta (KVTES) opetusalan virka- ja työehtosopimukseen (OVTES) tulee voimaan 1.9.2021. KVTES noudatetaan 31.12.2022 saakka ellei toisin sovita.

Teksti Henna Honkalo
Kuva Leena Koskela