• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimusneuvottelut jatkuvat kiivaina – ratkaisua etsitään hartiavoimin

19.03.2020 - 14.12 Uutinen
Kuvituskuva

Koronavirus muutti myös työmarkkinaneuvottelujen asetelmia. Juko ja OAJ haluavat neuvotteluissa löytää ratkaisun, joka turvaa jäsenten työnteon edellytykset ja tuo vakautta vaikeaan tilanteeseen. Lähtökohtana on edelleen se, että kikyt poistuvat, toteaa Olli Luukkainen tänään julkaistulla videolla.

Sopimusneuvottelut ovat jatkuneet normaalisti koronakriisistä huolimatta. OAJ:n sopimusneuvottelijat ovat keskittyneet hoitamaan virka- ja työehtosopimusneuvottelu jäsentemme puolesta ja viemään neuvottelut loppuun parhaalla mahdollisella tavalla.

– Kannamme vastuuta ja haemme vakautta tässä vaikeassa tilanteessa. Siitä annan sanani, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen painottaa OAJ:n somekanavilla julkaistulla videolla.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

OAJ turvaa työn edellytykset

Neuvotteluja käydään tällä hetkellä kaikkien jäsenryhmien osalta lähes yötä päivää. Suomea ja koko maailmaa koskeva koronaviruksen tuoma poikkeustila on lyönyt oman leimansa myös neuvotteluihin.

–Koulutus ja kasvatus tapahtuvat tällä hetkellä normaalista poikkeavalla tavalla ja luulen, että tilanne ei tule tule palaamaan enää entiselleen poikkeustilanteen päätyttyäkään. Joka tapauksessa me teemme kaikkemme, jotta jäsentemme edellytykset työn tekemiseen olisivat hyvässä järjestyksessä ja hoidossa, Luukkainen toteaa.

”Lähdemme siitä, että kikyt poistuvat”

Tällä hetkellä neuvotteluissa keskustellaan tutuista asioista, kuten palkankorotuksista, sopimuskauden pituudesta ja siitä, mitä tapahtuu kilpailukykysopimuksen 24 tunnille.

– Me lähdemme siitä, että kikyt poistuvat. Uskallan sanoa, että ne tulevat nykymuodossaan poistumaan kaikista meidän sopimuksistamme, Luukkainen painottaa.

Aika kuitenkin näyttää sen, minkälaisia kirjausmuutoksia sopimuksiin muutoin tulee. Tiukkaa vääntöä käydään muun muassa varhaiskasvatuksen opettajien asemasta OVTESissä.

– OAJ ei ole luopunut tästä tavoitteesta ja tällä hetkellä siirto on koko JUKOn tavoite. Tavoite on kuitenkin saanut myös vastustusta, hän toteaa.

Juko hakee vakautta

Juko on väläytellyt mahdollisuutta tehdä sopimukset ensi alkuun vaikkapa vajaaksi vuodeksi.

–Meidän viestimme on, että nyt on kannettava vastuuta ja haettava vakautta sekä sovittava palvelussuhteen ehdot vaikka lyhyemmäksikin ajaksi, jotta rauha työmarkkinoilla säilyy. Suurten, vaikeiden ja rakenteellisten kysymysten aika on osittain tuonnempana. Teemme töitä opettajien puolesta koko ajan!

Seuraa neuvottelujen tilannetta verkossa

OAJ:n sopimusneuvotteluiden tilannetta voi seurata verkkosivuillamme, jonne lisätään päivittäin tietoja sopimusneuvotteluista. Tutustu tilanteeseen täällä

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!