• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Sopimusneuvottelut jatkuvat – kunta-ala otti aikalisän

20.03.2020 - 16.21 Uutinen
Kuvituskuva

Vaikka kunta-alan sopimusneuvottelut keskeytyivät, muiden sopimusalojen neuvotteluja jatketaan. OAJ:n neuvottelijat jatkavat työtään neuvottelujen parissa myös viikonloppuna.

OAJ:n jäsenten sopimukset ovat katkolla noin puolentoista viikon päästä. Neuvotteluja käydään koronaviruksen vuoksi aivan eri tilanteessa kuin alkuvuodesta, jolloin vientiteollisuus neuvotteli omat sopimuksensa. Heikkenevä taloustilanne luo oman varjonsa neuvottelujen ylle.

- Nyt on otettava ja kannettava vastuuta. Tärkeintä on luoda vakautta ja tulevaisuusnäkyä myös koulutuksen, kasvatuksen ja tutkimuksen sekä koko muun julkissektorin tehtävissä työskenteleville, sopimustavoitteistamme kuitenkaan tinkimättä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kirjoitti tänään julkaistussa blogissaan.

Neuvotteluaikataulua on kiritty

Kunta-alan pääneuvottelupöydässä ajauduttiin eilen pattitilanteeseen. Kunta-alan pääpöydän lisäksi myös sen alapöydät ja työryhmät lopettivat työskentelyn. OAJ:ssa uskotaan, että keskustelut jatkuvat lähitulevaisuudessa, todennäköisesti ensi viikolla, jolloin tilanne arvioidaan uudelleen.

Muilla aloilla, muun muassa valtiolla sekä yksityisellä sektorilla, neuvottelut jatkuvat normaalisti. Neuvotteluaikataulua on koronavirustilanteen vuoksi kiristetty alkuperäisistä suunnitelmista. Neuvottelujen etenemistä sopimusaloittain voi seurata OAJ:n verkkosivuilla.

Blogissaan Luukkainen toteaa, että OAJ:n neuvottelijat palvelevat tällä hetkellä parhaiten jäseniä jatkamalla neuvotteluja virka- ja työehtosopimusten eteen, jotta työrauha saadaan säilytettyä. Tavoitteena on saada nopealla aikataululla uudet työ- ja virkaehtosopimukset maaliin.

Yhteiskunta kaipaa nyt yhtenäisyyttä

Luukkaisen mukaan neuvottelutoiminta ei katkea koronan tai taloustilanteen vuoksi. Ennemmin tarve yhtenäiselle yhteiskunnalle on vain kasvanut. Tämän hän toivoo näkyvän myös sopimusneuvottelupöydissä.

 

Teksti: Milla Eronen

Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Sopimusneuvottelut 2022 -sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä ovat aihetunnisteet #oajneuvottelee #lakko2022 #ArvoaAsiantuntijalle

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!