• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

”Tavallinen riittää” - Fiilismittarista nousee muistutus tunnollisille opettajille

06.04.2020 - 15.10 Uutinen
Kuvituskuva

Opetuksen suunnittelu vie valtavasti aikaa ja työt tulevat uniinkin. Yli 40 prosenttia OAJ:n Fiilismittariin vastanneista jäsenistä kokee, ettei pysty irtautumaan työstä tai rajaamaan työaikaansa poikkeusoloissa. OAJ:n työmarkkina-asiamies Sari Melkko kannustaa opettajia pitämään huolta jaksamisestaan.

Etäopetus on jatkunut jo kolmisen viikkoa. Poikkeusoloissa työstä irtautuminen ja työajan rajaaminen on vaikeaa. Näin kertoo 41 prosenttia OAJ:n Fiilismittariin vastanneesta jäsenestä.

Fiilismittarissa liki 4500 opettajaa on vajaan viikon aikana ottanut kantaa siihen, onnistuvatko he rajaamaan työaikaansa ja irtautumaan työstään myös poikkeusoloissa. Aihe on herättänyt myös paljon keskustelua. Kommentteja on tullut yli 2300.

Vaikeana työstä irtautumista pitävät etenkin peruskoulussa, lukiossa, musiikkioppilaitoksissa sekä kansan- ja kansalaisopistoissa työskentelevät opettajat.

– Vastauksista käy ilmi, että opettajat ovat ottaneet suuren digiaskeleen ja tuntuvat hypänneen välineiden käyttöön oma-aloitteisesti ja työkaverien avustuksella, sanoo OAJ:n työmarkkina-asiamies Sari Melkko.

Kommenteista välittyy sekä toiveikkaita että väsyneitä tunnelmia.

” Välillä on pitkiäkin päiviä, mutta ehkä tää tästä rauhoittuu pikku hiljaa kun tämä uusi arki lähtee kunnolla rullaamaan.”

” Etäopetuksen suunnittelu vie valtavasti aikaa, työpäivät järjestään 10 h.”

Lähiesimiesten tuki tärkeää jaksamiselle

Tunnollisuus on piirre, joka Fiilismittarin vastausten perusteella kuvaa opettajia hyvin.

”Kyllä näitä kanavia, Wilmaa, sähköpostia, Teamsia, Classroomia, Yammeria, Hangoutsia joutuu kurkkimaan illemmallakin.”

Opettajat näkevät perheiden tuen tarpeen suurena. Usein oppilaiden ja opiskelijoiden etu laitetaan oman jaksamisen edelle. 

– Nyt lähiesimiehet ovat niitä, joiden apua ja tukea tarvitaan. Luottamus opettajiin on tärkeää, jotta etäkouluarki ei väsytä opettajia loppuun, Melkko sanoo.

Esille nousee myös se, että digilaitteita käytettäessä opettajat saavat viestejä ympäri vuorokauden.

”Teinit aloittavat työskentelyn klo 18.00 jälkeen. Valvovat yöt ja nukkuvat päivät. Sitten alkaa illalla se "pommitus" (tietokoneella tai puhelimella) avun tarpeesta. HUOH!”

”Työpäivät venyvät iltaan, koska isommat oppilaat aktivoituvat vasta iltapäivällä. Myös vanhemmat viestittelevät iltaisin. Sitten on vielä seuraavan päivän tuntien valmistelut illalla eli 10 tuntia päivässä ei riitä!”

Monen työpäivä onkin venynyt liian pitkäksi, ja työt tulevat monella jo uniin.

”12 tunnin työpäiviä kahden viikon ajan, töitä myös viikonloppuisin”.

” Työ pyörii mielessä ja alitajunnassa yölläkin.”

Vinkkejä ja vertaistukea jaossa

Sari Melkko toivoo, että opettajat kykenisivät poikkeusoloissa suomaan itselleen hengähdystaukoja ja päästämään irti liiasta tunnollisuudesta.

– Ope, muista pitää huolta itsestäsi. Tavallinen riittää. Sinun ei tarvitse olla tavoitettavissa koko ajan, Melkko muistuttaa.

Fiilismittarin kommenteissa opettajat tukevat toinen toisiaan. Vastausten lomassa jaetaan vinkkejä.

Luonto ja luonnossa liikkuminen koetaan voimavarana, joka tuo etäisyyttä työhön. Etätyötä tekevillä työ muistuu kotona helposti mieleen, sillä etätyölaitteet ovat usein näkyvillä.

Lähiopetusta varhaiskasvatuksessa ja koulussa tekevillä opettajilla taas korostuu huoli omasta terveydestä. Liikkumisen tärkeyttä korostetaan ja vinkataan luomaan pysyviä päivärutiineja.

Tässä yksi vinkki uuteen arkeen:

”Selkeä päivästruktuuri, rutiinit, säännöt, sopimukset, sopiva tehtävämitoitus oppilaille auttavat arjessa. Pidän tärkeänä olla joka päivä kontaktissa oppilaisiini. Päivittäinen lenkkeily auttaa jaksamaan.”

 

Fiilismittari tarjoaa OAJ:läisille hyvinvointiyhteisön

  • Fiilismittarilla seurataan opetus- ja kasvatusalan tekijöiden hyvinvointia ympäri maata. OAJ:n jäsenistä liki 9000 on ottanut palvelun käyttöön.
  • Kirjautumalla palveluun ja vastaamalla viikon kysymykseen OAJ:n jäsenet voivat seurata, mitä oman alueen opettajille kuuluu. Fiilismittarin kautta saatava tieto auttaa myös OAJ:tä toimimaan työhyvinvoinnin parantamiseksi.
  • Haluatko mukaan? Kutsu fiilismittariin on lähetetty OAJ:n jäsenten henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen. Lähettäjä on Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ryja sähköpostin otsikko on Kutsu OAJ:n Työhyvinvoinnin lukuvuoden 2019-2020 fiilismittariin. Jos kutsua ei ole näkynyt, kannattaa kurkistaa, onko kutsu hukkunut roskaposteihin.
  • Lue lisää Fiilismittarista ja työhyvinvoinnin lukuvuoden muista jäseneduista täältä!

Koronavirus: Ohjeita ja tietoa poikkeusoloista

  • OAJ kokoaa verkkosivuilleen vastauksia jäsenten koronavirusta koskeviin kysymyksiin. Tutustu: oaj.fi/koronavirus
  • Opetus- ja kulttuuriministeriö viestii koronaviruksesta ja siihen varautumisesta täällä.
  • Opetushallitus julkaisee verkossa ohjeita ja tukimateriaalia opettajille sekä opetuksen ja koulutuksen järjestäjille. Tutustu täällä!
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa koronavirustilannetta ja vastaa kysymyksiin. Tutustu THL:n tilannekuvaan ja usein kysyttyihin kysymyksiin!
  • Työterveyslaitos ohjeistaa työpaikkoja koronavirusepidemian ehkäisemisestä. Tutustu ohjeisiin!