• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työterveyslaitokselta koronaohjeet päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin – Työnantaja vastaa työntekijöiden turvallisuudesta

01.12.2020 - 16.33 Uutinen
Kuvituskuva

Ohjeiden tavoite on ohjata varhaiskasvatuksen ja opetusalan työyhteisöjä toimimaan turvallisesti ja määrittämään mahdolliset riskit koronaviruksen varalta.

Työterveyslaitos (TTL) julkaisi koronaohjeet, jotka on suunnattu päiväkodeille, kouluille ja muille työpaikoille, joissa järjestetään varhaiskasvatuslaissa ja perusopetuslaissa tarkoitettua varhaiskasvatusta ja opetusta.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen otti ohjeet hyvillä mielin vastaan.

– OAJ on voimakkaasti vaatinut nimenomaan omalle sektorillemme suunnattuja ohjeita. Niitä on vaadittu ja odotettu, Luukkainen sanoo.

Luukkainen odottaa, että opas tuo ryhtiä päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten työsuojeluun.

– Työnantaja ei voi paeta vastuutaan, vaan jo työturvallisuuslaki määrittää, että työnantaja vastaa työntekijöidensä turvallisuudesta. Työpaikoilla on kaikissa tilanteissa ja oloissa tehtävä riskianalyysit ja sen jälkeen määriteltävä tarvittavat toimet. Koronakaan ei näitä velvoitteita poista tai lievennä, hän painottaa.

TTL on tehnyt ohjeet yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön (STM), opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM), Opetushallituksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kanssa.

Myös OAJ:n koronaohjeistuksia esimerkiksi karanteenin aikaisen työn tekemisestä täsmennetään lähipäivinä.

Lue TTL:n ohjeet 
OAJ:n koronasivut