• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

AVAINTAn sopimusaloilla pyritään ratkaisuun tämän viikon kuluessa

14.05.2020 - 15.13 Uutinen
Kuvituskuva

Avaintyönantajien ja työtekijäjärjestöjen odotetaan saavuttavan huomenna neuvotteluratkaisun. Ratkaisu koskisi työehtosopimuksen palkankorotuksia ja sopimuskauden pituuksia AVAINTAn sopimusalalla.

Avaintyönantajien sopimusalan neuvotteluja on käyty jo tammikuusta lähtien, mutta ne keskeytyivät huhti-toukokuun vaihteessa. Neuvottelut käynnistyivät uudelleen viime maanantaina.

Avaintyöantajien sopimusalalla on perinteisesti seurattu kunta-alan ratkaisuja muun muassa työehtosopimuskausien pituuksissa ja palkankorotusten tasossa. Kunnan neuvottelut kuitenkin keskeytyivät vappuaattona, kun Tehy ja Super hylkäsivät valtakunnansovittelijan ratkaisuehdotuksen uudeksi työ- ja virkaehtosopimukseksi.

OAJ on yksi AVAINTES-sopimuksen pääsopijajärjestöistä, ja AVAINOTES on OAJ:n oma sopimus.

OAJ:n neuvottelujohtajan Petri Lindroosin mukaan ilmapiiri neuvotteluissa on ollut erittäin positiivinen ja ratkaisuhakuinen.

Lindroos ennakoi, että jo myöhään tänään tai huomenna perjantaina on mahdollisuus saavuttaa neuvottelutulos monialaisesta AVAINTES-sopimuksesta, jonka soveltamisalalla on mm. varhaiskasvatuksen opettajia. Tämän ns. raamisopimuksen valmistumisen jälkeen neuvotellaan vielä opettajia koskeva AVAINOTES-sopimus valmiiksi.

Avaintyönantajiin järjestäytyneissä yksityisissä päiväkodeissa sekä ammatillisissa oppilaitoksissa, ammattikorkeakouluissa ja vapaan sivistystyön oppilaitoksissa on yhteensä noin 4 000 OAJ:n jäsentä.

AVAINTES-pöydässä neuvottelevat OAJ:n lisäksi myös JUKO, JHL ja Jyty. AVAINOTES-pöydässä neuvottelee OAJ.