• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Vaasa lomauttaa perusopetuksen opettajia kolme työpäivää

22.09.2020 - 10.42 Uutinen
Kuvituskuva

Vaasa lomauttaa perusopetuksen opettajat kolmeksi päiväksi. Lomautus kohdistetaan työn suunnitteluun eli veso-päiviin, ja se ajoittuu tälle ja ensi vuodelle. Rehtorien lomautus on 14 päivää.

Vaasan kaupunginhallitus päätti 21.9. kaupungin työntekijöiden lomautuksista. Lomautusten pituus vaihtelee 3—14 päivään. Osa palveluista rajattiin lomautusten ulkopuolelle.

Lomautukset eivät koske muun muassa opettajia kaupungin lukioissa eikä Vaasan ammatillisessa oppilaitoksessa Vamiassa. Lukion opettajat ja ammatilliset opettajat rajattiin ulkopuolelle, koska toisen asteen koulutuksen rahoituspohja on erilainen.

Varhaiskasvatuksessa osa lasten kanssa työskentelevästä henkilöstä lomautetaan seitsemäksi päiväksi. Lomautukset koskevat niitä työntekijöitä, joita ei lomautettu keväällä korona-poikkeusolojen perusteella.

– OAJ tuomitsee lomauttamisen kuntien säästökeinona. Vaikka Vaasassa lomautuksiin päädyttiinkin, osoitti kaupunki eri toimialojen tehtävien asiantuntemusta ja arviointikykyä sekä vastuunkantoa kunnan velvoitteista. Se otti huomioon kuntalaisten oikeudet ja henkilöstön voimavarat ja kohtuullisti opetustoimen lomautuksia. Toki tähän vaikutti aktiivinen paikallinen neuvottelutoiminta ja tavallista vastuullisempi yhteistoiminta. Ikäviäkin päätöksiä voi hyvällä valmistelulla tehdä laadukkaammin, kehittämispäällikkö Niku Tuomisto luonnehtii.

– Lomautusuhkat eivät valitettavasti lopu tähän, sillä uusia yt-neuvotteluja on vireillä ja joukossa saattaa olla muita suuria kaupunkeja. Yt-neuvottelut ovat kesken 11 kunnassa.

Tuomisto muistuttaa, että hallitus päätti budjettiriihen yhteydessä 1,45 miljardin euron lisätuesta kuntataloudelle.

– Ei ole perusteltua, että toistakymmentä kuntaa yhä valmistelee tai harkitsee lomautuksia opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa. Kuntien pitää ottaa huomioon valtion lisätuki ja luopua lomautuksista, Tuomisto vaatii.