• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kahvittelua Zoomissa ja happihyppelyä päivänvalossa – Yliopistopäiviltä vinkkejä etätyömaratonille

26.11.2020 - 12.58 Uutinen
Kuvituskuva
Santeri Palviainen ja Maija S. Peltola.

Yliopistoyhteistyön kehittäminen ja hyvinvointikysymykset ovat puheenaiheina Yliopistopäivillä, jotka järjestetään poikkeuksellisesti verkossa. Kysyimme kahden liiton puheenjohtajilta, mikä on auttanut heitä jaksamaan pitkäksi venähtäneessä etätyössä.

Yliopistopäivillä puhutaan tänä vuonna yliopistoyhteistyöstä ja sen kehittämisestä. Keskiössä ovat hyvinvointi ja jaksaminen.

Kysyimme kahden liiton puheenjohtajalta, Yliopistojen opetusalan liitto YLLin Santeri Palviaiselta sekä Tieteentekijöiden Maija S. Peltolalta, mikä on auttanut heitä jaksamaan pitkäksi venähtäneessä etätyöskentelyssä. 

– Työn rytmi on täytynyt järjestää uudelleen. Näin pimeänä aikana huomaa, että päivänvalo ja raitis ilma auttavat jaksamaan ihan eri tavalla, joten happihyppely keskellä päivää on suositeltava. Aiemminhan on saattanut olla pimeää töihin mennessä ja töistä palatessa. Samoin opetuksen ja kokousten rytmitys on täytynyt opetella, tauotus on pakko järjestää, toteaa Oulun yliopistossa yleisen kielitieteen lehtorina työskentelevä Palviainen.

"Edes jonkinlaista sosiaalista liimaa"

Turun yliopistossa fonetiikan professorina toimiva Peltola kertoo, että hänen tutkimusryhmänsä on ottanut etäaikana tavaksi pitää säännöllisesti Zoom-kahvit, joissa jutellaan työasioiden lisäksi myös asian vierestä.

– Nämä tuokiot ovat olleet todella tärkeitä; eiväthän ne korvaa jatkuvaa käytävillä törmäilyä, mutta toimivat silti jonkinlaisena sosiaalisen liimana.

Lisäksi Peltola kiittää yliopiston järjestämiä Kohtauspaikka-virtuaalitilaisuuksia.

– Ne ovat olleet oiva keino välittää tietoa ja synnyttää avointa keskustelua eri teemoista. Suositukset huomioivat ulkotilaisuudet ovat olleet myös hyvä idea. Esimerkiksi yliopiston aukiolla tarjoiltava joulupuuro on aika hauska juttu, hän vinkkaa.

Vinkkaa omat hyvät käytäntösi!

Yliopistopäivien tavoitteena on edistää yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja tehdä alaa tunnetuksi päättäjien ja vaikuttajien keskuudessa.  Tapahtuman järjestävät 27.11. yhteistyössä OAJ,  YLL ja Tieteentekijöiden liitto.

Tilaisuus pidetään tänä vuonna poikkeuksellisesti verkossa. Osallistumislinkki on lähetetty ennakkoon ilmoittautuneille. 

Mikä on sinun tai työpaikkasi kehittämä hyvä käytäntö, joka on auttanut jaksamaan korona-aikana? Osallistu parhaiden käytäntöjen jakamiseen ja kerro oma keinosi Twitterissä tunnisteella #koronakäytäntö.

#yopäivät2020
#koronakäytäntö

Kuvat: Jarkko Mikkonen ja Milla Talassalo