• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yksityisen sosiaalipalvelualan tes-neuvottelut käyntiin

26.02.2020 - 16.09 Uutinen
Kuvituskuva

Neuvottelut yksityisissä hyvinvointialan päiväkodeissa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien työaikaa koskevista erityismääräyksistä alkoivat tänään Etelärannassa.

OAJ neuvottelee varhaiskasvatuksen opettajien ja päiväkodin johtajien työaikaa koskevista erityismääräyksistä yksityisiä sosiaalipalvelualan yrityksiä ja järjestöjä edustavan HALIn kanssa. Työehtosopimuksen liityntäpöytäkirjassa sovitaan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen suunnittelu-, arviointi- ja kehittämistehtäviin sekä varhaiskasvatus- ja esiopetussuunnitelmien laatimiseen käytettävästä työajasta sekä opetus- ja kasvatushenkilöstön ylimääräisistä vapaapäivistä.

— Yksityisen sosiaalipalvelualan tessin työaikaa koskeva erityismääräys on perinteisesti ollut samanlainen kuin kunnalla, koska lakisääteiset tehtävätkin ovat samat riippumatta siitä, toimiiko opettaja kunnalla vai yksityisellä työnantajalla, OAJ:n neuvotteluista vastaava työmarkkina-asiamies Kristiina Johansson sanoo.

Sopimuksessa vielä täsmennettävää

Edellisellä neuvottelukierroksella OAJ sai varhaiskasvatuksen opettajille lisää suunnittelu-, arviointi- ja kehittämisaikaa.

— Sopimusmääräyksen kirjauksia tulee nyt täsmentää, jotta kaikki ymmärtävät sopimuksen sisällön, kuten se on keskustasolla sovittu, Johansson sanoo.

Neuvottelujen pohjaksi OAJ esitteli työaikakyselyn tuloksia työnantajan edustajille.

— Vastausten perusteella näyttää siltä, että joitakin sopimusmääräyksen sanamuotoja pitää vielä täsmentää ja selkeyttää, Johansson toteaa.

Nykyinen yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen sopimuskausi päättyy 31.3.2020. Neuvottelut työaikaa koskevista erityismääräyksistä jatkuvat 13.3.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta SOSTES:ia noudatetaan hyvinvointialan työnantajiin kuuluvissa päiväkodeissa. SOSTES on yleissitova, ja sitä tulee noudattaa myös sellaisissa päiväkodeissa, joissa työnantaja ei kuulu mihinkään työnantajajärjestöön.

Yksityisissä päiväkodeissa työskentelee noin 1000 OAJ:n jäsentä. Heistä runsaat 800 on SOSTES:n soveltamisen piirissä.

Teksti: Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • Ajankohtaista sopimuksista -sivulle olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä sopimusaloittain. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa