• Opettaja-lehti logo
 • OAJ-areena logo

Aivotyökysely OAJ:n jäsenille

16.03.2021 - 09.44 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ toteuttaa jäsenilleen yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa aivotyökyselyn. Kyselyllä kerätään arvokasta tietoa aivotyön vaatimuksista sekä kuormitus- ja voimavaratekijöistä kasvatus-, opetus- ja tutkimusalalla työskenteleviltä. Kysely lähetettiin sähköpostilla 11  000 OAJ:n jäsenelle 15.3.

Työterveyslaitoksen (TTL) kanssa ensimmäistä kertaa toteutettava aivotyökysely tukee OAJ:n kahden vuoden välein toteuttavaa työolobarometriä ja antaa laajemman ja syvemmän tilannekuvan opetusalan henkilöstön työn kuormittavuudesta ja haasteista.

— OAJ haluaa edistää jäsentensä työhyvinvointia ja sitä tuetaan usein eri keinoin. Aivotyökyselyn avulla saadaan arvokasta tietoa jäsenten kuormittumisesta etenkin nyt koronapandemian aikana, OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick kertoo.

Opetusalalla työ on vaativaa aivotyötä, johon liittyy sekä kuormittavia että innostavia tekijöitä. Aivokuormaa voi hallita ja työtä sujuvoittaa kognitiivisellä ergonomialla, jonka avulla voi esimerkiksi vähentää tarpeetonta aivokuormaa ja auttaa hallitsemaan sujuvan työn esteitä.

— Vastausten avulla löydetään kohdennettuja keinoja jäsenten parempaan työhyvinvointiin ja työn tekemiseen. Pienikin muutos toimintatavassa voi auttaa. Siksi toivomme, että jäsenemme vastaisivat kyselyyn, sillä jokaisella vastauksella on merkitystä, Golnick painottaa.

Kyselyn tuloksia käytetään jäsenistön työhyvinvoinnin näkyväksi tekemiseen ja kehittämiseen sekä edunvalvonnan tukena jäsenten työelämän kehittämisessä.

OAJ:n ja TTL:n aivotyökysely

 • OAJ lähettää kyselyn linkin sähköpostiotoksena 11 000 jäsenelleen. Kyselyyn on vastattava sähköpostiin tulleen henkilökohtaisen linkin kautta.
 • Kaikki kyselyyn annetut tiedot ovat ehdottoman luottamuksellisia.
 • Kysely on auki 15.–26.3.2021.
 • Tuloksista kerrotaan viikolla 16 OAJ:n verkkosivuilla.
 • Syksyllä aiheesta ja tulosten pohjalta järjestetään webinaareja:
  o syyskuu: Opetusalan aivotyön tilanne
  o lokakuu: Keinoja aivotyön sujuvoittamiseen opetusalalla
  o marraskuu: Aivotyön ja kognitiivisen ergonomian kehittäminen työyhteisössä
 • Aivotyökysely ja siihen liittyvät toimenpiteet tehdään osana Työterveyslaitoksen Työ2030-ohjelmaa.

 

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela