• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ammatillista vuosityöaikaa kehittämässä

29.03.2021 - 09.43 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmässä?

Ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmässä tarkastellaan koko vuosityöaikasopimuksen sopimusehtoja. Tämä koskee sekä Ovtes- että Avainotes-sopimuksia. OAJ:n sopimusneuvotteluiden työryhmätavoitteet on asettanut tulo- ja palkkapoliittinen toimikunta (tupa).

– Viime sopimusneuvotteluissa ammatillisten opettajien vuosityöaika hiersi tiukimmin. Sopimukseen kuitenkin päästiin, mutta E-osiosta siirtyneiden opettajien ongelmaa ei saatu korjattua kokonaan. Tavoite vapaajaksoviikkojen määrän nostamisesta 10:stä 12:een ei toteutunut, kertoo OAJ:n neuvottelupäällikkö Markku Perttunen.

Ammatillisen vuosityöajan työryhmä on jatkanut työtä siitä, mihin sopimusneuvotteluissa keväällä 2020 jäätiin.

– E-osion ongelma oli Ovtes-sopimusneuvotteluiden hankalin kohta ja siitä neuvoteltiin viime minuuteille asti. Työantajan vastatarjous nostolle oli se, että työnantaja olisi saanut direktio-oikeuden siihen, että vapaajaksoviikkojen määrää olisi voitu tietyin edellytyksin vähentää yksipuolisella päätöksellä. Tämä vaihtoehto olisi koskettanut jatkossa kaikkia ammatillisia opettajia, eikä sitä voitu mitenkään hyväksyä. Vapaajaksojärjestelmää pyritään nyt kehittämään työryhmässä, Perttunen jatkaa.

Työryhmän tavoitteena on kehittää vapaajaksojärjestelmää kokonaisuudessaan.

– Vapaajaksojen osalta järjestelmän tulisi olla yhdenmukainen, eli lähtökohtaisesti vapaajaksoja tulisi olla 12 viikkoa vuodessa. Toki tarkastelussa on myös koko sopimus. Valmistelemme seuraavaan sopimukseen mahdollisesti tulevia tekstimuutoksia, Perttunen toteaa.

Säännöllisesti kokoontuva Ovtes-työryhmä kokoaa eri työryhmien, kuten tuntiopettajien ja lukiotyöryhmien tulokset yhteen. Tulevaa syksyä kohti kokoustahti tiivistyy. Nykyinen sopimus päättyy 28.2.2022, joten sopimustekstejä työstetään hyvissä ajoin ennen sopimusneuvotteluja.

Juttu on osa Työryhmätyö tutuksi -sarjaa, jossa paneudutaan sopimusneuvottelujen jälkeisten alakohtaisten työryhmien toimintaan.

Sarjan aikaisempi osa lukiotyöryhmistä täällä ja tuntiopettajien työryhmistä täällä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela