• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Oppivelvollisuuden kysymykset puhuttivat OAJ:n livelähetyksissä

20.01.2021 - 13.35 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ järjesti tammikuussa kolme oppivelvollisuuden laajentamista käsittelevää keskustelu- ja infotilaisuutta, joissa katsojat saivat esittää kysymyksiä OAJ:n asiantuntijoille. Paljon keskustelua herättivät esimerkiksi kysymykset toisen asteen maksuttomuudesta, uudistuksen rahoituksesta sekä opinto-ohjauksesta.

Livelähetyksissä käsiteltiin oppivelvollisuuden laajentamisen vaikutuksia eri koulutusasteilla. Ensimmäisenä vuorossa olivat 20.1. ammatillinen koulutus ja kansanopistot, ja lähetys jatkui samana päivänä lukiokoulutuksen osuudella. Torstaina 21.1. käsiteltiin uudistuksen vaikutuksia perusopetukseen.

Tiistaille 19.1. alun perin suunniteltu ammatillisen koulutuksen osuus jouduttiin siirtämään teknisten ongelmien vuoksi. Facebookin live-toiminto ei toimi normaalisti.

Materiaali ammatillisesta koulutuksesta ja lukiosta

Ammatillisen koulutuksen ja lukion Teams-lähetysten tallentaminen ei valitettavasti onnistunut. Pahoittelemme, että lähetyksessä luvattua tallennetta ei ole saatavilla.

 

Opinto-ohjaajien tiedonsaanti ensiarvoisen tärkeää

OAJ:n toimistolle on tullut kysymyksiä uudistuksesta.

Uudistuksen vaikutuksista tiedottaminen yhdeksäsluokkalaisille ja heidän huoltajilleen on luonnollisestikin koulutuksen järjestäjän vastuulla. Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus tiedottavat asiasta koulutuksen järjestäjille ja nämä edelleen kouluille ja oppilaitoksille.

Uudistus koskee yhdeksäsluokkalaisia ja ajankohtaista opinto-ohjausta, joten on ensiarvoisen tärkeää, että opinto-ohjaajat saavat riittävästi tietoa. OAJ tekee asiassa tiivistä yhteistyötä OKM:n ja OPH:n kanssa.

Kuva: Leena Koskela