• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ei etä- ja lähiopetusta samaan aikaan

09.02.2021 - 12.43 Uutinen
Kuvituskuva

Kotona koronakaranteenissa olevalle oppilaalle on mahdollista avata luokasta striimiyhteys, mutta silloin on huolehdittava, ettei se lisää opettajan työmäärää.

Korona-altistumiset ovat vaikuttaneet siihen, että tavallisten kausiflunssien lisäksi osa luokkien oppilaista on voinut olla koronakaranteenissa pahimmassa tapauksessa parikin viikkoa. Riskiryhmäläisten poissaolot ovat voineet venyä vieläkin pidemmiksi. Siksi joissain kouluissa opettajaa on vaadittu hoitamaan sekä lähi- että etäopetusta.

– Opetusta ei saa järjestää poikkeustilanteissakaan siten, että opettaja joutuu samanaikaisesti opettamaan etä- ja lähiopetuksessa olevaa ryhmää. Ongelmia aiheuttaa etenkin järjestely, jossa etä- ja lähiopetus vuorottelevat opetusryhmiä puolittamalla, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

Lindroosin mukaan tällainen järjestely ei vastaa annettuja ohjeistuksia, eikä se vastaa myöskään lain perusteluja. Myös eduskunnan sivistysvaliokunta on ottanut vastaavan sisältöisen kannan etä- ja lähiopetukseen.

– Yksi opettaja ei voi opettaa yhtä aikaa sekä koulussa että kotona olevia oppilaita, mutta opettaja voi välittää luokassa tapahtuvan opetuksen kameran kautta. Tässä tapauksessa opetuksen striimaaminen tarkoittaa sitä, että opettaja panee kameran päälle, jotta oppilas voi seurata opetusta. Tästä ei saa kuitenkaan tulla opettajalle lisätyötä, Lindroos painottaa.

Hän muistuttaa, että opetustunnin striimaus ei ole täysipainoista etäopetusta. Asia on hyvä selventää myös oppilaiden huoltajille.

– Jos työmäärä todistettavasti lisääntyy, lisätyö on korvattava. Tästä meillä on yhteinen näkemys muun muassa KT Kuntatyönantajien kanssa, Lindroos kertoo.

Epäselvissä tilanteissa Lindroos kehottaa ottamaan yhteyttä omaan luottamusmieheen.

Samoja ongelmia on käsitelty lukion yhdistelmäopetuksen näkökulmasta OAJ:n sivuilla aiemmin ilmestyneessä uutisessa