• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

F-osiota uudistamassa

10.05.2021 - 09.10 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen työryhmässä?

Sopimuskauden aikana työskentelee OVTES:n allekirjoituspöytäkirjan mukainen työryhmä, joka paneutuu vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen sopimusmääräysten nykyaikaistamiseen ja kehittämiseen.

– Tämä on aivan uusi työryhmä. Koskaan ennen ei ole työryhmätasolla keskitytty vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen kenttään. F-osion asiat jäävät helposti neuvotteluiden viimeisiksi, yön pimeinä tunteina sovittaviksi asioiksi. On hienoa, että nyt todella yritetään saada sopimukseen muutosta, ja samalla järkevöitetään koko osiota, kertoo F-osion työryhmässä mukana oleva OAJ:n erityisasiantuntija Petra Kirkko-Jaakkola.

Kirkko-Jaakkolan mukana työryhmä käsittelee F-osion uudistamista, selkiyttämistä ja yksinkertaistamista. Keskiössä on yleisesti sopimuksen nykyaikaistaminen ja sen vastaaminen tämän päivän haasteisiin oppilaitoksissa.

– Työryhmä tarkastelee koko F-osiota, joka sisältää neljä erilaista liitettä. Tämä on siis varsin haastava tehtävä, koska ongelmat ovat eri liitteissä varsin erilaisia. Osapuolten tavoitteet eivät aina kohtaa, eikä ajatukset uudistustarpeista ole yhtenevät. Tärkeää on avata keskusteluissa OAJ:n tavoitteet ja niiden tarpeellisuus. OAJ:lle tärkeintä on yksittäisen opettajan asia, Kirkko-Jaakkola toteaa.

Kuten muissakin työryhmissä, myös F-osion työryhmän taustalla toimii OAJ:n omista aktiiveista koostuva taustaryhmä, joka tarkastelee vapaan sivistystyön ja taiteen perusopetuksen tarpeita.

Juttu on osa Työryhmätyö tutuksi -sarjaa, jossa paneudutaan sopimusneuvottelujen jälkeisten alakohtaisten työryhmien toimintaan.

Sarjan aikaisempi osa palkkajärjestelmätyöryhmästä löytyy täältä, työhyvinvointityöryhmästä löytyy täältä, ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmästä täältä, lukiotyöryhmistä täältä ja tuntiopettajien työryhmistä täältä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela