• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Hallinto-oikeus kumosi kunnanvaltuuston päätöksen muuttaa lehtorin virka päätoimiseksi tuntiopettajaksi

23.11.2021 - 08.00 Uutinen
Kuvituskuva

Hämeenlinnan hallinto-oikeus kumosi Ruoveden kunnanvaltuuston päätöksen, jolla liikunnan ja terveystiedon lehtorina toimivan pääluottamusmiehen virka oli muutettu päätoimiseksi tuntiopettajuudeksi.

Ruoveden kunnanvaltuusto päätti lakkauttaa yhtenäiskoulun liikunnan- ja terveystiedon lehtorin viran 1.8.2020 alkaen. Virkaa hoitaneen lehtorin virkasuhde jatkui päätoimisen tuntiopettajan tehtävässä. Kunta lupasi jatkossakin pääluottamusmiehenä toimivalle opettajalle opetusvelvollisuuden mukaisen tuntimäärän.

Liikunnan- ja terveystiedon lehtori ei ollut antanut suostumusta virkasuhteen siirtämiseen virasta päätoimiseksi tuntiopettajaksi. Kunnan lupaus taata opetusvelvollisuuden mukainen tuntimäärä myös muutoksen jälkeen ei kuitenkaan hallinto-oikeuden mukaan takaa lehtorin palkan pysyvyyttä mahdollisesti muuttuvassa tilanteessa. Siirtoa ei hallinto-oikeuden mukaan näin ollen voitu tehdä ilman lehtorin suostumusta. Tilanteessa ei myöskään ollut kysymys siitä, että päätoimisen tuntiopettajan virkasuhdetta olisi tarjottu viran irtisanomisen vaihtoehtona ja lehtori olisi hyväksynyt tämän kunnan tarjouksen.

Lehtori ei ollut antanut suostumusta virkasuhteen siirtämiseen virasta päätoimiseksi tuntiopettajaksi.

– Virkaa ei voi lain mukaan muuttaa osa-aikaiseksi siirtämällä opettaja eri virkasuhteeseen eli päätoimiseksi tuntiopettajaksi. Jos lainmukaiset perusteet osa-aikaistamiselle ovat olemassa, niin silloin virka osa-aikaistetaan. Tapauksessa ei edes ollut lainmukaisia perusteita osa-aikaistaa lehtoria, koska hänelle pystyttiin edelleen tarjoamaan viran opetusvelvollisuuden mukainen tuntimäärä. Toisaalta kun kyse oli pääluottamusmiehestä, niin tässä tapauksessa tuli sovellettavaksi myös korostettu palvelussuhdeturva, toteaa OAJ:n johtava lakimies Erkki Mustonen.

Siirtopäätöksen kumoamisen lisäksi Hämeenlinnan hallinto-oikeus määräsi Ruoveden kunnan maksamaan OAJ:lle oikeudenkäyntikuluja 2 000 euroa.

Teksti: Henna Honkalo

Kysyttävää palkoista, työajasta, lomista tai työhyvinvoinnista?

Moneen kysymykseen löydät vastauksen OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta!

Lue lisää työelämäoppaasta
Jaa