• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

JHL lakkoon Turussa – OAJ:läiset eivät tee lakon alaista työtä

17.11.2021 - 09.44 Uutinen
Kuvituskuva

JHL:n lakko alkaa keskiviikkona 17.11. Klo 12 ja koskee työtä, jota JHL:n jäsenet tekevät kiinteistö- ja ruokapalveluita tuottavan Arkea Oy:n Turun kohteissa. Lakko näkyy esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokailuissa. OAJ:n jäsenet eivät tee järjestöllisten toimien kohteena olevia työtehtäviä.

JHL aloittaa lakon kiinteistö- ja ruokapalveluita tuottavan Arkea Oy:n Turun kohteissa keskiviikkona 17. marraskuuta kello 12.00. Lakko on voimassa toistaiseksi. Toimet näkyvät esimerkiksi päiväkotien ja koulujen ruokailuissa, koska Arkea toimittaa ateriat muun muassa Turun kaupungin päivähoitoyksiköihin, perus- ja ammattikouluihin ja lukioihin.

Järjestöjohtaja Pasi Pesonen muistuttaa, että OAJ:n jäsenet eivät tee järjestöllisten toimien kohteena olevia työtehtäviä. JUKOn mukaan tilanteessa on noudatettava niin sanottua neutraliteettiperiaatetta. Turun kaupungin palveluksessa olevat OAJ:läiset kuten muutkin jukolaiset tekevät lakon aikana siis vain oman työsopimuksen tai virkamääräyksen mukaisia tehtäviä.

Pesonen pitää erittäin tärkeänä, että jokainen OAJ:läinen pitää tästä kiinni.

– Opettajia ja OAJ:läisiä esimiestehtävissä olevia ei voida velvoittaa tekemään töitä, jotka eivät heidän toimenkuvaansa kuulu, hän sanoo.

Lisätietoa oman yhdistyksesi kautta

Jos OAJ:n jäsenelle tulee kysyttävää lakkoon liittyen, hänen kannattaa olla yhteydessä omaan luottamusmieheen tai yhdistykseen.

— Jos työnantajan puolelta tulee painostusta lakonalaisen työn tekemiseen, niin siitä on hyvä olla suoraan yhteydessä myös järjestön toimistoon, toteaa erityisasiantuntija Kaj Raiskio.

JHL:n mukaan lakkoa rajataan niin, että se ei vaaranna kenenkään henkeä, turvallisuutta tai omaisuutta. Lisää tietoa työtaistelusta JHL:n verkkosivuilla.