• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Jo neljännet ylioppilaskirjoitukset poikkeusoloissa

01.09.2021 - 11.56 Uutinen
Kuvituskuva

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat parin viikon päästä. Vaikka tilanne koronan kannalta on aiempia kirjoituskertoja parempi, turvallisuusjärjestelyistä on edelleen syytä huolehtia.

Syksyn ylioppilaskirjoitukset alkavat syyskuun puolivälissä. Lukioilla on jo kolmen poikkeuskerran jälkeen hyvä rutiini siihen, miten kirjoitukset järjestetään erityisolosuhteissa.

— Myös tänä syksynä turvallisuusjärjestelyt on käytävä huolellisesti läpi ja lukioissa on huolehdittava siitä, että kaikilla opettajilla on turvalliset edellytykset työntekoon tutkinnon suorittamisen aika, OAJ:n koulutuspolitiikan erityisasiantuntija Tuomo Laakso muistuttaa.

Turvallisuusjärjestelyihin liittyy myös tutkintoa edeltävä aika. Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) suosittelee, että opiskelijat välttelevät ylimääräisiä kontakteja kymmenen päivää ennen kokeiden suorittamista.

— Kouluilla ei lähtökohtaisesti ole mahdollisuutta järjestää karanteeniin joutuneelle oppilaalle mahdollisuutta osallistua kokeeseen. Erityisjärjestelyt vaativat paljon ylimääräisiä resursseja ja järjestelyjä, joten sellaista ei voi kouluilta vaatia. Toivottavasti opiskelijat myös itse kantavat vastuunsa ja pitäytyvät ylimääräistä kontakteista ennen kokeisiin osallistumista, Laakso painottaa.

Maskisuositus on edelleen voimassa myös niillä, jotka ovat saaneet kaksi rokotusta.

Kolmella edellisellä kirjoituskerralla ylioppilaskirjoituksissa on ollut poikkeuksia. Keväällä 2020 koeaikataulua tiivistettiin ja kahdella viimeisellä kerralla koepäiviä järjestettiin normaalia enemmän.

— Tämä on siis ensimmäinen kerta kahteen vuoteen, että kirjoitukset järjestetään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Poikkeustilanteista on nyt paljon kokemusta, mutta toivotaan, että kirjoitukset voidaan jatkossa hoitaa normaalein valmisteluin, Laakso toteaa.

Syksyn yo-kirjoitukset alkavat maanantaina 13.9. äidinkielen, kirjallisuuden ja lukutaidon kokeella.

Yo-kirjoittajien määrän kasvu huomioitava rahoituksessa

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuvien määrä on vuositasolla edelleen kasvussa.

— Tänä syksynä on vähemmän kirjoittajia kuin viime syksynä, mutta vuoden kokonaistilanteen huomioiden tänä vuonna kirjoittajia on enemmän kuin viime vuonna, Laakso sanoo.

Tilanne on muuttunut nyt pysyvästi, jonka vuoksi tilanne olisi huomioitava myös lukiokoulutuksen rahoituksessa.

— Korona toi toki omat haasteensa ja kuormitti entisestään lukioiden rehtoreita ja opetushenkilöstöä, mutta ylioppilastutkintoon liittyvän työn määrä on jo vuosia lisääntynyt, hän sanoo.

Esimerkiksi ainereaaliin siirtyminen, pidennetyn koeajan laajempi käyttäminen, erillisten koetilojen yleistyvä käyttäminen erinäisistä syistä opiskelijan tarpeen mukaisesti, kokeen digitalisaatioon liittyvien teknisten järjestelytöiden lisääntyminen ja tilavaatimukset aiheuttavat merkittävästi lisätöitä.

— Lisäksi valvontatehtäviä on lisätty ilman, että niihin on kohdennettu rahoitusta, Laakso toteaa.

OAJ on vaatinut, että YTL:n tulee selvittää, millaisia vaikutuksia uusilla sen määräyksillä on lisätyöhön. Lisäksi lisätyön kustannusvaikutukset olisi arvioitava yhteistyössä opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) ja sidosryhmien kanssa.

— OKM:n on järjestettävä lisärahoitus, jolla korvataan ylioppilastutkinnon kehittämisestä, YTL:n määräyksistä ja säädösmuutoksista aiheutunut todellinen lisätyö.

Lue lisää