• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kevätvaltuusto hyväksyi OAJ:n ilmastoteot -ohjelman

07.05.2021 - 09.22 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n valtuusto hyväksyi kevätkokouksensa toisena päivänä OAJ:n ilmastoteot-ohjelman, jossa linjataan perustavoitteet päästöjen vähentämiseksi sekä suositukset OAJ:n jäsenyhdistyksille. Lisäksi hyväksyttiin muun muassa vuosien 2019–2020 toimintakertomus sekä valittiin hallitukseen jäsen eronneen tilalle.

OAJ:n ilmastoteot -ohjelma sisältää perustavoitteet toimiston organisoimalle toiminnalle sekä suositukset OAJ:n jäsenyhdistyksille. Vastuullisuus on yksi OAJ:n arvoista, ja ilmastotekojen määrittely kuvastaa erinomaisesti vastuullista toimintatapaa.

OAJ:n kehitysjohtaja Jari Cavernelis perustelee ilmasto-ohjelman tekemistä.

— Ympäristöasiat eivät ole OAJ:n ydintoimintaa nyt, eivätkä jatkossa, mutta koska olemme vastuullinen organisaatio, meidän on otettava myös ympäristöön liittyvät asiat huomioon arjen työssä ja toiminnassamme.

Caverneliksen mukaan OAJ haluaa tehdä näkyväksi myös koulujen ja opetusalan henkilöstön vastuullista toimintaa ympäristön hyväksi.

Ilmastotavoitteet sisällytetään kaikkeen toimintaan asteittain heti valtuuston kokouksen jälkeen ja samaa suositellaan myös jäsenyhdistyksille.

OAJ arvioi oman toimintansa ilmastorasitetta. Tämän vuoden aikana teetetään laskelmat hiilijalanjäljestä ja sen jälkeen määritellään konkreettiset tavoitteet ja yksityiskohtaiset toimenpiteet päästöjen vähentämiseksi.

OAJ:n hallitus linjasi vuoden 2020 tammikuussa, että järjestön on määriteltävä ja linjattava omat ilmastotekonsa. OAJ:n ilmastoteot-ohjelman teossa on ollut mukana, toimikuntia ja luottamushenkilöitä alkuvuodesta 2021. Ohjelman pohjana on toiminut Akavan ilmastolinjaukset, jotka määriteltiin vuonna 2019.

Muita päätösasioita

Valtuusto täydensi hallitusta ja valitsi eroa pyytäneen Anneli Vainikin tilalle Leena Kalliolehdon. Kalliolehto edustaa yleissivistäviä opettajia. Lisäksi valtuusto hyväksyi vaali- ja äänestysjärjestyksen ja toimintakertomuksen vuosilta 2019–2020.

Katso myös OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaisen avauspuheenvuoro, sisäministeri Maria Ohisalon tervehdys ja uutinen ensimmäisestä valtuustopäivästä, jossa käsiteltiin järjestön uudistamista.

OAJ:n kevätvaltuusto kokoontuu etäyhteyksin 5.—7.5.2021.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela