• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Lakimuutos tehostaa viranomaisten puuttumista laittomaan uhkailuun

08.10.2021 - 17.51 Uutinen
Kuvituskuva

Hallitus teki keväällä esityksen laittoman uhkauksen syyteoikeuden muuttamiseksi. OAJ tuki esitystä omassa lausunnossaan, sillä opettajiin kohdistuvat laittomat uhkaukset heikentävät merkittävästi työhyvinvointia ja aiheuttavat myös yhteiskunnallista haittaa. Keväällä esitetty lakimuutos tuli voimaan lokakuun alussa.

Muutoksen myötä laiton uhkaus on virallisen syytteen alainen silloin, kun henkilöä uhataan tämän työtehtävän vuoksi eikä rikoksentekijä kuulu työpaikan henkilöstöön. Kyseessä on laiton uhkaus, jos henkilö uhkaa toista rikoksella siten, että uhatulla on perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Sillä ei ole merkitystä, onko laiton uhkaus tapahtunut työpaikalla tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Laiton uhkaus on ollut aiemmin asianomistajarikos, eli syytettä ei ole voinut nostaa, ellei uhri ole vaatinut tekijälle rangaistusta. Nyt syyttäjä voi nostaa syytteen, jos laiton uhkaus kohdistuu henkilöön esimerkiksi opetus-, luottamus- tai hallintotehtävissä. OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen pitää muutosta askeleena oikeaan suuntaan.

- Opettajien näkökulmasta tämä tarkoittaa käytännössä, että esimerkiksi opiskelijan tai hänen huoltajansa tekemä opettajaan kohdistuva laiton uhkaus etenee rikosasiana, kun poliisi saa siitä tiedon. Opettajan ei tarvitse vaatia tekijälle erikseen rangaistusta, toisin kuin tähän asti.

Jaa