• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Liikenneopettajien palkkoja alentava sopimuskikkailu ei kannattanut, ministeriön tulkinta voitto OAJ:lle

01.02.2021 - 08.49 Uutinen
Kuvituskuva

KT Kuntatyönantajat siirsivät Ylä-Savon ammattiopiston liikenneopettajia halvemman työehtosopimuksen piiriin vedoten työnkuvaan. Kiista ratkesi opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tulkintaan, jonka perusteella liikenneopettajat ovat opettajien virka- ja työehtosopimuksen eivätkä yleisen kunnallisen sopimuksen piirissä.

Kiista sai alkunsa alkuvuodesta 2019, kun Ylä-Savon ammattiopisto (Ysao) siirsi liikenneopettajat opettajien virka- ja työehtosopimuksesta (OVTES) yleiseen kunnalliseen työ- ja virkaehtosopimukseen (KVTES). Kyse oli logistiikka-alan opettajista, joiden tehtävät karsittiin ennen siirtoa pelkkään ajokorttiopetukseen. OAJ tuomitsi sopimuskikkailun välittömästi ja oli valmis riitauttamaan asian työtuomioistuimen ratkaistavaksi.

– Meille on todella tärkeää, että opetushenkilöstön kohdalla noudatetaan opetusalan sopimusta eikä lähdetä sopimusshoppailuun. Tämä päätös laittaa pisteen vääränlaiselle kehitykselle, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kommentoi.

Kiista ratkesi opetus- ja kulttuuriministeriön tulkintaan, josta uutisoivat lauantaina 30. tammikuuta muun muassa Uutissuomalaisen lehdet, kuten Karjalainen, Savon Sanomat ja Etelä-Suomen Sanomat. 

Työnantajapuoli tyytyi ministeriön linjaukseen. Ammattiopisto aikoo korjata virheen ja muuttaa linjauksia.

Opetusalan sopimuksen piiriin pääseminen tarkoittaa työntekijöille esimerkiksi korkeampaa palkkaa ja pidempiä lomia. Lisäksi osa työajasta muuttuu aikaan ja paikkaan sitoutumattomaksi. Ministeriön tulkinta koskee välittömästi puoltakymmentä Ylä-Savon ammattiopiston entistä tai nykyistä liikenneopettajaa.

Välillisemmin tulkinta koskee myös muita kunnallisen sopimuksen piirissä työskenteleviä ammattiopistojen liikenneopettajia. Sekä KT että OAJ aikovat nyt selvittää heidän työkuviaan ja sopimustilannettaan.

Ennakkotapauksen tulkinnalla voi olla myös liikenneopettajien ammattiryhmän ulkopuolelle ulottuvia vaikutuksia. OAJ aikoo ryhtyä selvittämään, onko olemassa muitakin opettajaryhmiä, joihin olisi sovellettu muuta kuin opettajien virka- ja työehtosopimusta. 

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

Jaa