• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Maailman opettajien päivänä kuntapäättäjät tutustuvat opetuksen arkeen – ”On tärkeää, että poliitikot ymmärtävät alan merkityksen ja huolet”

04.10.2021 - 10.45 Uutinen
Kuvituskuva
OAJ:n yhdistykset näyttävät eri puolilla Suomea opetuksen arkea kuntapäättäjille esimerkiksi muun muassa päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Kuva: Leena Koskela.

OAJ:n yhdistystoimijat eri puolilla Suomea avaavat kymmenille kuntapäättäjille opetuksen arkea maailman opettajien päivänä 5. lokakuuta. OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies muistuttaa, että koulutus- ja kasvatusasiat nousevat sote-uudistuksen myötä entistä suurempaan rooliin kuntien ja kaupunkien päätöksenteossa. Siksi päättäjille halutaan näyttää, mitä opetuksen arki tänä päivänä on. Maailman opettajien päivän tienoilla järjestetään myös jäsentilaisuuksia ja käynnistetään seuraava vaihe opettajuuden arvostuskampanjassa.

Tiistaina 5. lokakuuta vietetään kansainvälistä maailman opettajien päivää. Sen kunniaksi OAJ:n paikallis- ja opettajayhdistykset järjestävät yli 70 kuntapäättäjälle mahdollisuuden päästä tutustumaan siihen, mitä opetuksen arki tänä päivänä on.

Valtakunnallisessa tempauksessa on mukana OAJ:n yhdistyksiä eri puolilta Suomea aina Hollolasta Ilmajoelle, Jyväskylästä Joensuuhun, Lohjasta Kouvolaan sekä Kuopiosta Kajaaniin, Kalajoelle ja Kemijärvelle saakka.

Päättäjien on tärkeää tuntea opetuksen nykyarki

Vierailuja järjestetään muun muassa päiväkoteihin, peruskouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

– Koronatilanne on vaikeuttanut järjestelyjä, ja siksi on erityisen suuren kiitoksen paikka niille yhdistystoimijoille, jotka ovat näissä oloissa löytäneet keinot järjestää kuntapäättäjille taatusti unohtumaton elämys ja kurkistus opetuksen arkeen, OAJ:n erityisasiantuntija Pauliina Viitamies sanoo.

Vierailuja järjestetään muun muassa päiväkoteihin, peruskouluihin, lukioihin ja ammatillisiin oppilaitoksiin.

Hän pitää tärkeänä, että kuntapäättäjät ymmärtävät koulutuksen ja kasvatuksen merkityksen ja ne huolet ja ongelmat, jotka vaativat päättäjiltä ratkaisuja.

– Kun päättäjien mielikuvat opetuksen arjesta perustuu nykytodellisuuteen eikä omiin muistikuviin, heillä on tietenkin paremmat edellytykset tehdä viisaita päätöksiä koulutus- ja kasvatusasioista. Ne ovat sote-uudistuksen myötä nousemassa entistä suurempaan rooliin valtuustojen työssä, Viitamies sanoo.

  • LUE MYÖS: OAJ nosti jo kuntavaalien alla esiin mm. sitä, että osaava ja hyvinvoiva henkilöstö on avainasemassa koulutuksen ja kasvatuksen järjestämisessä. Tutustu kuntavaaliteemoihin täällä.

Kun päättäjien mielikuvat opetuksen arjesta perustuu nykytodellisuuteen eikä omiin muistikuviin, heillä on tietenkin paremmat edellytykset tehdä viisaita päätöksiä koulutus- ja kasvatusasioista.

Opettajat ovat jälleen osoittaneet luovuutensa

Siellä, missä koronatilanne ei vielä mahdollista ulkopuolisten kutsumista paikan päälle kouluihin, päiväkoteihin ja oppilaitoksiin, yhdistystoimijat ovat järjestäneet päättäjille toisenlaisia tilaisuuksia.

– OAJ:n yhdistystoiminnassa mukana olevat opettajat ovat osoittaneet luovuutensa myös näissä vaikeissa oloissa. Siellä, missä opinahjojen ovet pysyvät ulkopuolisilta säpissä, järjestetään vapaamuotoisempia tilaisuuksia, joissa tutustutaan puolin ja toisin ja kerrotaan jäsenille tärkeistä ja ajankohtaisista asioista. Opetuksen arkeen tutustuminen kiinnostaa varmasti päättäjiä myös myöhemmin, jos siihen ei nyt ole mahdollisuutta, Viitamies toteaa.

Siellä, missä opinahjojen ovet pysyvät ulkopuolisilta säpissä, järjestetään vapaamuotoisempia tilaisuuksia, joissa tutustutaan puolin ja toisin ja kerrotaan jäsenille tärkeistä ja ajankohtaisista asioista.

Opettajia juhlistetaan myös valtakunnallisella kampanjalla ja jäsentilaisuuksissa

Koronapandemian aikana monet OAJ:n yhdistysten tilaisuudet on jouduttu perumaan. Paikoin suurten tapahtumien järjestäminen on edelleen mahdotonta. Siellä, missä rajoitukset ovat hellittäneet, nähdään, että kaipuu lähitapaamisiin on kova.

Esimerkiksi OAJ:n Pohjois-Karjalan alueyhdistyksen viime viikonloppuna pidetyn jäsentilaisuuden suosio yllätti. Tilaisuudessa juhlittiin samalla yhdistyksen 15-vuotista taivalta ja maailman opettajien päivää.

– Odotimme paikalle maksimissaan paria sataa jäsentä, mutta heitä ilmoittautuikin mukaan reilusti yli 400. Juhlimme siis sankoin meitä opettajia ja teini-ikään yltänyttä alueyhdistystä, ja pohjois-karjalalainen ilo heijastui osallistujien kasvoilta, kun pitkästä aikaa pääsimme porukalla juhlimaan, alueyhdistyksen hallituksen jäsen Heidi Pakarinen kertoo.

Odotimme paikalle maksimissaan paria sataa jäsentä, mutta heitä ilmoittautuikin mukaan reilusti yli 400.

Hän on mukana oman alueensa yhteyshenkilönä myös hankkeessa, jolla halutaan vahvistaa opettajuuden arvostusta. Keväällä hanke käynnistyi nostamalla ääneen eri koulutusasteilla työskentelevät opettajat, jotka ovat työssään sitoutuneita tekemään tulevaisuuksia. Maailman opettajien päivänä kutsutaan jokaista mukaan kertomaan itselle tärkeistä opettajista.

– Taloustutkimuksella tekemämme kyselytutkimuksen pohjalta tiedämme, että kaikista positiivisimmin suomalaisten mielikuviin opettajista ovat vaikuttaneet omat ja läheisten kokemukset. Arjen keskellä tulee ehkä kuitenkin harvemmin pohdittua opettajien merkitystä omassa elämässä. Tänä syksynä kannustamme jokaista pysähtymään pohtimaan asiaa ja kertomaan opettajien merkityksestä myös ääneen, OAJ:n viestintäpäällikkö Heikki Pölönen sanoo.

Arjen keskellä tulee ehkä kuitenkin harvemmin pohdittua opettajien merkitystä omassa elämässä. Tänä syksynä kannustamme jokaista pysähtymään pohtimaan asiaa ja kertomaan opettajien merkityksestä myös ääneen.