• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajat keräsivät ennätyksellisen Nenäpäivä-potin – "Tämä vetää sanattomaksi"

12.11.2021 - 21.31 Uutinen
Kuvituskuva
Ernest Lawson ja Jenni Kokander juonsivat Nenäpäivän tv-showta, jota seurasi arviolta yli miljoona suomalaista.

OAJ:n yhdistykset ja jäsenet keräsivät ennätyksellisen potin maailman lasten auttamiseksi. Reilun sadan tuhannen euron lahjoitussummalla voidaan esimerkiksi tarjota kouluvuosi 20 000 äärimmäisessä köyhyydessä elävälle lapselle.

Nenäpäivän teemana on tänä vuonna kiitollisuus, ja se on tänään näkynyt ja kuulunut Ylen kanavilla. Opettajia kiiteltiin ja heidän työnsä merkitystä nostettiin esiin aamusta lähtien Radio Suomessa, ja homma huipentui television Nenäpäivän tv-show´ssa, jota seurasi arviolta yli miljoona suomalaista.

Muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi ajatuksiaan opettajien tekemän työn merkityksestä.

Pete Parkkonen esitti opettajille suunnatun kiitosbiisin, jonka jälkeen paljastettiin OAJ:n Nenäpäivä-keräyksen saldo: yli 100 000 euroa. Parkkonen lähetti kiitosterveiset omalle edesmenneelle musiikinopettajalleen.

Lopullinen summa todennäköisesti vieläkin nousee, koska lahjoittaminen on edelleen mahdollista osoitteessa nenapaiva.fi/oaj, ja tilityksiä tehdään vuoden loppuun asti.

– Tämä vetää sanattomaksi. Asetimme tälle vuodelle kunnianhimoisen tavoitteen. Todella liikuttavaa ja hienoa, että järjestömme, jäsenemme ja yhdistyksemme ovat näin rankan ja kuormittavan korona-arjen keskelläkin halunneet auttaa maailman lapsia. Kiitos jokaiselle lahjoittajalle, teimme yhdessä hyvää, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Kaj Raiskio.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Nenis-kalajoki1-1920x1080.jpg

Kalajoella Merenojan yhtenäiskoululla opettajat ja oppilaat ovat jo yli kymmenen vuoden ajan tempaisseet Nenäpäivänä maailman lasten hyväksi.

Yksi esimerkki opettajien hyväsydämisyydestä ja hyvän tekemisestä tulee Kalajoelta. Merenojan yhtenäiskoulussa kotitalousopettajat Hanna Siltakoski ja Johanna Arvio urakoivat kasi- ja ysiluokkalaisten  leivontaryhmän kanssa huimat viitisensataa muffinia myyntiin. Oppilaat, opettajat ja huoltajat saivat suut makeaksi, ja tuotoista kertyi Nenäpäivään tänäkin vuonna mukava potti.

–Tämä on koulullamme jo perinne yli kymmenen vuoden ajalta. Herkuttelun lisäksi pidimme koululla tänään myös oman Nenäpäivä-konsertin. On mahtavaa, että tempauksessa on aidosti koko koulu mukana, Siltakoski sanoo.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Nenis-muffinssit-1920x1080.jpg

Kotitalousopettajat Hanna Sitakoski ja Johanna Arvio alias Tanhupallo urakoivat oppilaiden kanssa yli 500 muffinia myytäväksi. Tuotoilla kartutettiin Nenäpäivä-pottia.

Kaj Raiskio vinkkaa hyvän tekemisestä kiinnostuneille jäsenille myös OAJ:n solidaarisuustyön kotimaanverkostosta.

–Tiedämme, että moni jäsen pitää tärkeänä, että OAJ kantaa vastuuta myös heikommassa asemassa olevien oikeudesta esimerkiksi koulutukseen ja järjestäytymiseen. Näistä teemoista ja OAJ:n solidaarisuustyöstä kerromme ja keskustelemme Facebook-ryhmässä. Moni ryhmän jäsen on osallistunut innolla Nenäpäiväänkin.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Nenapaiva-lipas-Kaj-Raiskio-11112021_byHeikkiP-1920x1080.jpg

Kaj Raiskio oli Nenäpäivän aattona kerryttämässä OAJ:n Nenäpäivä-pottia Helsingin keskustassa.

Apu menee perille

OAJ:n valtuuston linjaama kansainvälinen strategia edellyttää, että OAJ tekee hyvää myös Suomen rajojen ulkopuolella. Osana tätä kansainvälistä solidaarisuustyötä OAJ lähti jo neljättä kertaa peräkkäin Nenäpäivän pääyhteistyökumppaniksi.

– Suomessa opettajat ja alan esihenkilöt ovat omassakin arjessaan nähneet, miten korona on kasvattanut oppimisvelkaa. Opettajien uurastuksen ansiosta Suomessa opetus on onneksi kuitenkin jatkunut läpi pandemian, vaikka helppoa se ei ole ollut. Maailmalla tilanne on paljon huonompi, mutta Nenäpäivän lahjoituksilla apu menee luotettavien kotimaisten järjestöjen kautta perille, Kaj Raiskio sanoo.

Opettajien uurastuksen ansiosta Suomessa opetus on jatkunut läpi pandemian, vaikka helppoa se ei ole ollut.

Apua todella tarvitaan. Moni lapsi ja nuori on jäänyt kokonaan ilman opetusta. Lisäksi esimerkiksi lapsityö, äärimmäinen köyhyys ja tyttöjen ulkoisten sukupuolielinten silpominen ovat lisääntyneet

Lue lisää OAJ:n solidaarisuustyöstä

Auttaminen on hauskaa

Osaavien opettajien merkitys on ollut esillä läpi syksyn. Ensin OAJ:n omassa #kiitosopettaja-kampanjassa, sitten Nenäpäivässä.

Nenäpäivän tv-showssa kiitoksia opettajille välittivät Pete Parkkosen lisäksi muun muassa Janne Kataja, “supernanny” Pia Penttala sekä miljoonien somessa seuraama Joalin Loukamaa. Nenäpäivä-show jatkuu Yle TV 1:ssä puoli kahteentoista asti. 

Katso Nenäpäivä-show Yle Areenasta! 

Video: Näin Janne, Pia ja Joalin yllättivät opettajat