• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ajanut opettajien rokottamista – hallitus otti rokotejärjestyksen käsittelyyn

31.03.2021 - 13.02 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ otti vahvan kannan opettajien rokottamiseksi jo marraskuussa, jolloin muun muassa Unicef esitti vaatimuksensa opettajien rokottamiseksi terveydenhuollon ammattilaisten ja riskiryhmien jälkeen. Suomen hallitus käsittelee rokotejärjestystä pääsiäisviikolla.

Euroopassa jo 20 maata on priorisoinut opetusalan henkilöstön koronarokotusten kärkeen, esimerkiksi naapurimaamme Viro ja Pohjoismaista Islanti. Myös Yhdysvalloissa opettajia rokotetaan ensimmäisten joukossa.

— Suomessa pitää ehdottomasti ottaa mallia näistä maista. Rokotuksilla pystytään turvaamaan lähiopetus, jolla on iso merkitys lasten ja nuorten oppimiselle ja jopa mielenterveydelle, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka vaatii.

— Opetushenkilöstöllä on keskeinen rooli siinä, että yhteiskuntamme pyörät pyörivät myös koronatilanteessa. Päiväkodit ovat auki myös kesällä, joten lukuvuoden päättyminen ei ole syy jättää opetushenkilöstöä priorisoimatta.

Tämän vuoden puolella lasten koronatartuntojen määrä on kasvanut valtavasti, ja pahimmilla korona-alueilla päiväkoteja, luokkia ja kokonaisia kouluja on määrätty karanteeniin.

OAJ vaikuttanut päättäjiin

OAJ on vaatinut opettajien rokottamista jo vuoden 2020 marraskuusta lähtien ja vienyt viestiä aktiivisesti päättäjille, kuten opetusministeri Jussi Saramolle, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viranomaisille (THL). OAJ:n rokotevaatimuksesta on uutisoitu myös mediassa.

— Opettajilla ja esihenkilöillä on jatkuva epävarmuus ja huoli omasta, läheistensä, kollegoidensa ja oppijoiden turvallisuudesta. Tämä kuormittaa heitä niin päiväkodeissa, peruskouluissa kuin muissakin oppilaitoksissa. Opetushenkilöstön uupuminen aiheuttaa ongelmia, jotka vaikuttavat laajasti yhteiskuntaan, Misukka painottaa.

Tälläkin hetkellä eri puolilla Suomea päiväkodeilla on ongelmia löytää sijaisia. Sama tilanne voi hyvin toteutua seuraavaksi myös kouluissa.

— Mistä löytyy tarpeeksi opettajia sijaistamaan karanteeniin tai sairaslomalle joutuneita? Jotta emme joutuisi tähän tilanteeseen, opetusalan henkilöstö on laitettava rokotuslistan kärkeen heti terveydenhuollon ammattilaisten ja riskiryhmien jälkeen, Misukka vaatii.

Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela