• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ: hallituksen on sitouduttava turvaamaan lasten ja nuorten lähiopetus

16.04.2021 - 13.53 Uutinen
Kuvituskuva

Hallituksen on tehtävä vahva strategia siihen, miten päiväkotien, koulujen, oppilaitosten ja korkeakoulujen arki pidetään vapaana koronasta syksyllä heti lukuvuoden alusta lähtien. Lähiopetuksen turvaaminen kaikin keinoin on tärkein koronatoimenpide.

Hallitus julkaisi 9.4. koronarajoitusten purkamisesta koskevan suunnitelman, jota myös OAJ kommentoi valtioneuvoston verkkopalveluun.

– Erikoista on, että hallitus julisti aivan oikein lapset ja nuoret prioriteettijärjestyksessä ykköseksi, mutta aloitti toimet aikuisten ja ravintoloiden rajoitusten purkamisesta. Suunnitelma on rankasti puutteellinen siltä osin, että siinä ei ole lainkaan konkreettisia linjauksia lasten ja nuorten arjen turvaamiseksi. Harrastukset ovat tärkeä osa heidän arkeaan, mutta lähiopetuksen turvaaminen kaikin keinoin on kuitenkin ehdottomasti tärkein toimenpide, johon on satsattava, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka painottaa.

Sen vuoksi OAJ vaatii vahvan strategian tekemistä, jotta päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ja korkeakoulujen arki saadaan pidettyä vapaana koronasta aina tulevan lukuvuoden alusta lähtien.

– Tällä tavoin voidaan turvata lähiopetuksen ja muun toiminnan keskeytymättömyys mahdollisimman pitkälle, Misukka kiteyttää.

Rokotukset ja pikaseulonnat lähiopetuksen jatkuvuuden turvaamiseksi

OAJ on ottanut kantaa opetushenkilöstön rokottamiseksi heti riskiryhmien jälkeen jo viime marraskuusta lähtien.

– Opetushenkilöstö on rokotettava viimeistään kesäkuun loppuun mennessä, jotta jonkinlainen vaste on voimassa lukuvuoden alkaessa. Päiväkodit ovat auki koko kesän, mikä vaatii vieläkin nopeampia toimia. Tämä asia valtioneuvoston on varmistettava välittömästi rokotusjärjestyksellä, Misukka vaatii.

Testauskapasiteetin vapautuessa sitä on kohdistettava nopeisiin seulontoihin opetusalalla, samoin pikatestimahdollisuuksia on lisättävä.

– Jos syntyy epäily altistuksesta, koko oppimisyhteisö on pikatestattava, jotta karanteeniolot ja etäopetus olisivat käytännössä enää marginaalitilanne tulevaisuudessa.

Jatkossa myös paikalliset päätökset korostuvat, kuten myös työnantajan velvoite huolehtia opetushenkilöstön työturvallisuudesta.

Syksyn toimista on päätettävä ajoissa

Jokaisessa kunnassa on ehdottomasti varmistettava, että terveydenhuolto ja jäljitys sujuvat syksyllä nykyistä paremmin. 

– Koulujen arkeen vaikuttavat esimerkiksi jopa yli kymmenen päivän viive jäljityksessä, kouluterveydenhoitajien siirtäminen muihin tehtäviin, joka puolestaan viivästyttävät muun muassa terveystarkastuksia, Misukka luettelee työn arkea.

– Jokaisella rehtorilla, päiväkodin johtajalla tai muulla esihenkilöllä on oltava mahdollisuus ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä neuvontapalveluun, josta saisi tarvittaessa konsultaatioapua  nopeisiin toimiin.

Hänen mukaansa valtioneuvoston aie tarkastella maskisuositusta kesälomien jälkeen on opetusalan kannalta aivan liian myöhään.

– Lukuvuoden alkuun valmistautuminen edellyttää, että koulutuksen järjestäjät tietävät ajoissa, onko henkilöstöllä ja kaikilla oppijoilla oltava maskit elokuussa. Maskeja kuluu valtava määrä päivittäin.

Jos maskisuositus puretaan kansallisesti, OAJ vaatii, että se voidaan kuitenkin herkästi ottaa paikallisesti käyttöön, jos tilanne heikkenee.


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela