• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ kannattaa muutosta laittoman uhkauksen syyteoikeuteen

09.02.2021 - 16.07 Uutinen
Kuvituskuva

Opetusalan ammattilaiset kohtaavat yhä enemmän työhönsä liittyvää uhkailua ja maalittamista. OAJ kannattaa rikoslain muuttamista niin, että laiton uhkaus tulisi tietyissä tapauksissa virallisen syytteen alaiseksi.

Uhkailu ja maalittaminen on opetusalalla kasvava ongelma, johon tulee puuttua lainsäädännön keinoin.

OAJ kannattaa ja pitää tärkeänä maan hallituksen esitystä, jolla muutettaisiin rikoslain laittoman uhkauksen syyteoikeutta. Laiton uhkaus olisi virallisen syytteen alainen silloin, kun henkilöä uhataan tämän työtehtävän vuoksi eikä rikoksentekijä kuulu työpaikan henkilöstöön.

Kun rikos on virallisen syytteen alainen, poliisi voi tutkia tekoa ja syyttäjä nostaa syytteen silloinkin, kun asianomistaja ei vaadi teosta rangaistusta. Tähän asti laiton uhkaus on ollut asianomistajarikos.

– Uudistuksen jälkeen työntekijä olisi enemmän virallisen oikeusjärjestelmämme suojeluksessa. Opettajan tai rehtorin ei tarvitse yksin murehtia ja ratkaista, haluaako viedä asiaa eteenpäin, vaan poliisi ja syyttäjä ajavat asiaa viran puolesta, OAJ:n lakimies Ira Hietanen-Tanskanen kertoo.

Myös kunnianloukkaukseen tulee puuttua nykyistä vahvemmin

OAJ toteaa lausunnossaan, että maalittaminen on kasvava ongelma, johon puuttumisessa hallituksen esitys on vasta ensiaskel. OAJ pitää tärkeänä, että jatkovalmistelussa selvitetään myös kunnianloukkauksen säätämistä virallisen syytteen alaiseksi.

Opettajat, rehtorit ja johtajat saavat enenevässä määrin uhkauksia ja vihapuhetta oppilailta, opiskelijoilta ja huoltajilta. Uhkailu ja maalittaminen kuormittavat opetusalan henkilöstöä ja aiheuttavat pahimmassa tapauksessa työkyvyttömyyttä.

Opettajiin kohdistuvat uhkaukset aiheuttavat myös yhteiskunnallista haittaa.

– Opettajat antavat opetussuunnitelman mukaista opetusta, ja on tärkeää, että he saavat tehdä työnsä parhaalla mahdollisella tavalla. Sen lisäksi, että uhkaukset ja kunnianloukkaukset aiheuttavat kärsimystä, ne ovat omiaan hankaloittamaan työntekoa, Hietanen-Tanskanen sanoo.

 

Teksti: Heta Lievonen
Kuva: Leena Koskela