• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo
Laaja käyttökatko OAJ:n verkkopalveluissa 21.–22.5. Lue lisää 

THL ohjeistaa koulutuksen järjestäjiä koulu- ja päiväkotirakennusten ilmanvaihdosta

01.04.2021 - 09.00 Uutinen
Kuvituskuva

THL on julkaissut ilmanvaihtoa koskevan ohjeistuksen tiloihin, jotka ovat varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukiokoulutuksen, ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön, taiteen perusopetuksen sekä muuhun koulutukseen tarkoitetussa käytössä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut erityisesti päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia koskevat ohjeet, jotka sisältävät pandemian aikaisia suosituksia muun muassa ilmanvaihdon käyntiajoista, tuloilmasta eli ulkoilmavirrasta ja sen määrästä sekä ilmanpuhdistimien ilmavirrasta, sijoittelusta ja puhdistamisesta. Ohjeistus on suunnattu tilojen ylläpidosta vastaavalle tekniselle henkilöstölle.

— Jokainen opettaja ja oppija ansaitsee turvallisen ja terveellisen työ- ja oppimisympäristön. Sen järjestäminen on työnantajan vastuulla. Korona-aika alleviivaa esimerkiksi riittävän ilmanvaihdon tärkeyttä, OAJ:n erityisasiantuntija Teija Golnick painottaa.

Ohjeiden mukaan päiväkodeissa ja oppilaitoksissa ilmanvaihdon tulisi olla päällä kaksi tuntia ennen ja jälkeen rakennuksen käytön. Tässä tulisi huomioida myös mahdollinen iltakäyttö ja siivous.

Mikäli ilmanvaihtoa ei voida säätää riittävän tehokkaaksi, voi kyseeseen tulla myös vähintään kerran tunnissa tapahtuva ikkunatuuletus (mielellään ristiveto), esimerkiksi vähintään 15 minuuttia jokaisen oppitunnin jälkeen sekä oppituntien aikana niin usein kuin sää sallii.

Lisätietoja: