• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Onko kunnassasi ideoita oppimisen tuen kehittämiseen? Nyt kannattaa hakea avustusta!

25.03.2021 - 13.50 Uutinen
Kuvituskuva

Varhaiskasvatuksen sekä esi- ja perusopetuksen oppimisen tukeen ja inkluusion kehittämiseen on haettavissa lähes 22 miljoonaa euroa. Avustusta kannattaa hakea, jos kunnassa on hyviä inklusiivisen opetuksen toimintatapoja, joiden levittäminen parantaisi tuen vaikuttavuutta muuallakin.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on avannut avustushaun oppimisen tuen vahvistamiseksi varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa. Kaikkiaan lähes 22 miljoonan euron suuruisen avustuksen tarkoituksena on suunnitella ja kehittää tukeen ja inkluusioon liittyviä toimintatapoja.

Avustusta voidaan käyttää esimerkiksi koordinaattorin palkkaamiseen tai ohjausryhmän toimintaan. Sitä ei voi käyttää opetushenkilöstön palkkaamiseen eikä ryhmäkokojen pienentämiseen.

Avustusta on haettava vähintään neljän opetuksen järjestäjän yhteiseen toimintaan. Hakuaikaa on 23.4. asti, joten vielä on aikaa etsiä kumppaneita lähikunnista ja miettiä yhteistä toimintaa tuen kehittämiseksi.

Miten tukea voitaisiin toteuttaa nykyistä paremmin?

OAJ:n erityisasiantuntija Sari Jokinen suosittelee hakemaan avustusta, jos kunnassa on toimivia inklusiivisen opetuksen toimintatapoja, joiden levittäminen valtakunnallisesti parantaisi tuen vaikuttavuutta muuallakin.

– Samoin kannattaa hakea, jos on ideoita siitä, miten tukea voitaisiin toteuttaa nykyistä paremmin ja halutaan suunnitella konkreettista toteutusta yhdessä muiden kuntien kanssa.

Tuen ja inkluusion kehittämisen on tärkeää, koska tiedetään, että valtakunnallisesti tuen järjestämisessä on suuria puutteita.

– Tällä avustuksella ei saada kuntiin lisäresursseja, mutta voidaan saada kehitettyä ja levitettyä valtakunnallisesti käytäntöjä, joissa nykyiset tukeen osoitetut resurssit on käytetty mahdollisimman toimivasti ja vaikuttavasti, Jokinen sanoo.

 

Teksti: Heta Lievonen
Kuva: Leena Koskela