• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettaja, tunne tekijänoikeudet

31.05.2021 - 12.00 Uutinen
Kuvituskuva

Voiko tekijänoikeussopimuksen ehdot olla kohtuuttomia? Millainen on hyvä oikeuksiensiirtosopimus? Voiko työnantaja käyttää opettajan laatimaan oppimateriaalia ilman lupaa? Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa?

Kokosimme OAJ:n ja IPR-Centerin tekijänoikeusseminaarista tärpit, jotka kaikkien opettajien olisi hyvä tietää tekijänoikeuksista. 

Milloin kannattaa tehdä tekijänoikeussopimus työnantajan kanssa?

Mikäli työantaja haluaa jotenkin hyödyntää opettajan laatimaa materiaalia, sopimus kannattaa tehdä. Sopimuksen ideana on sopia esimerkiksi siitä, miten ja kuinka kauan työantaja voi opettajan oppimateriaali käyttää.

Millainen on hyvä oikeuksiensiirtosopimus?

Opettajan pitää tietää mistä sopii oikeuksiensiirtosopimuksessa. Hyvä oikeuksiensiirto sopimus on lainmukainen, tarkoituksenmukainen, selkeä ja kohtuullinen. On tärkeää, että sopimuksen osapuolet ymmärtävät mistä sopimuksessa on kyse ja mistä siinä sovitaan. Hyvän sopimuksen mittari voisi olla, ymmärtääkö ulkopuolinen henkilö 15 vuodenkin päästä, mistä on sovittu ja mitä oikeuksia ja velvollisuuksia se on osapuolille synnyttänyt.

Voiko työnantaja käyttää opettajan laatimaan oppimateriaalia ilman lupaa?

Ei voi. Mikäli työantaja haluaa käyttää opettajan laatimaa materiaali tulee siitä aina sopia. Sillä minkä työaikajärjestelmän piirissä opettaja on ei ole merkitystä. Vuosityöaika ei vie tekijänoikeuksia. Työantajalle ei siirry tekijänoikeuksia ilman sopimista.

Saako verkkomateriaaleja kopioida ja käyttää vapaasti opetuksessa?

Ei saa. Lähtökohtana on, että materiaalin käyttöön tarvitaan tekijän lupa. Voi kuitenkin olla, että käyttölupa valmiiksi annettu linsenssin tai käyttöehtojen kautta.

Mistä apua ongelmatilanteessa?

Joskus opettajia on velvoitettu työsopimuksessa tai sen liitteessä luovuttamaan työantajalle kaikki taloudelliset oikeudet, mukaan lukien muunteluoikeus ja edelleenluovutusoikeus. Tällainen sopimusehto voi olla kohtuuton tai jopa mitätön. Ongelmatilanteissa ole yhteydessä luottamusmieheen tai liiton lakimieheen.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela