• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Opettajien tueksi saatava lisähenkilökuntaa

11.02.2021 - 15.12 Uutinen
Kuvituskuva

Määräaikaiset apukädet toisivat helpotuksen peruskoulujen ja päiväkotien koronan mullistamaan arkeen ja antaisi opettajien keskittyä perustehtäviin. OAJ vaatii kuntia ja kaupunkeja kohdentamaan lisähenkilökuntaa välittömästi.

Pitkittynyt koronatilanne on tuonut paljon lisätöitä opetusalan henkilöstölle. Opettajat joutuvat opetustyön ohella huolehtimaan muun muassa siisteydestä.

– Kentältä tulleen palautteen perusteella opettajat siivoavat, desinfioivat ja pitävät ryhmiä erillään, joten ydintehtävän hoitamiseen eli opettamiseen ja kasvattamiseen jää hyvin vähän aikaa. Opettajan tehtäviin ei kuulu siivoaminen. Pitkittyneen paineen ja työkuorman alla uupuminen uhkaa yhä useampaa opettajaa, toteaa OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos.

Opettajat siivoavat, desinfioivat ja pitävät ryhmiä erillään, joten opettamiseen ja kasvattamiseen jää hyvin vähän aikaa.

– OAJ vaati kaupungeilta ja kunnilta opettajien avuksi määräaikaista avustavaa henkilökuntaa huolehtimaan koronatilanteen tuomien lisäjärjestelyjen toimivuudesta, jotta opettajat saavat keskittyä ydintehtäväänsä, Lindroos jatkaa.

Ryhmäkokojen pienentäminen on yksi ratkaisu, mutta tässä akuutissa tilanteessa apukädet toisivat ison avun. Apua tarvitaan muun muassa oppilasryhmien erillään pitämisessä ja siistimisessä.

– Opettajien tueksi tarvitaan nyt määräajaksi kohdennettuja resursseja. Paine on kovin perusopetuksessa ja varhaiskasvatuksessa, jossa ollaan suorassa kontaktiopetuksessa, Lindroos lisää.

Näillä toimilla kunnat ja kaupungit voisivat Lindroosin mukaan torjua myös lomautusuhkaa.

– Koronan vuoksi useita toimintoja on suljettuna ja ihmisiä on lomautusuhan alla. Näitä ihmisiä tarvitaan nyt avuksi kouluihin.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela