• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Palkkajärjestelmätyöryhmä neuvottelee palkkaperusteryhmien määräytymisestä

26.04.2021 - 15.59 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu palkkajärjestelmätyöryhmässä?

– Yksi OVTES-sopimuksen allekirjoituspöytäkirjassa sovittu työryhmä on palkkausjärjestelmätyöryhmä. Kyseinen ryhmä toimi myös edellisellä sopimuskierroksella. Nykyiseen sopimukseen syntyi kirjaus, että työryhmä uudistaa koulujen palkkaperusteryhmien määräytymisen, kertoo OAJ:n erityisasiantuntija Aleksi Tervamaa.

Nykyisin palkkaperusteryhmät perustuvat Tervamaan mukaan 0–6 luokilla päätoimisten opettajien lukumäärään ja 7–9 luokilla opetuksessa laskennallisiin oppilasmääriin sekä erityisluokilla annettavaan opetukseen.

– Pöytäkirjaan on kirjattu sovittavaksi järjestelmä, jossa palkkaperusteryhmien määräytyminen perustuu jatkossa perusopetuksessa oppilasmääriin sekä erityisen tuen päätösten määriin.

Palkkaperusteryhmien määrä koulussa vaikuttaa rehtorin palkkaan ja rehtorin opetustuntien määrään. Lisäksi palkkaperusteryhmien määrästä katsotaan koulukohtaisen lisätehtävän palkkapotti. Suunta on työryhmätyöskentelyssä Tervamaan mukaan oikea ja järjestelmästä sopiminen on edennyt sovittujen reunaehtojen puitteissa.

– Varsinkin erityisen tuen päätösten huomioiminen korjaa epäkohdan, joka on syntynyt erityisopetuksen järjestämisessä tapahtuneiden muutosten myötä. Samalla tarkastellaan myös rehtorien palkkausta ja opetusvelvollisuuksia. Työryhmä arvio myös yleisesti OVTES:n palkkausjärjestelmän toimivuutta ja tulevaisuuden kehittämistarpeita, Tervamaa päättää.

Juttu on osa Työryhmätyö tutuksi -sarjaa, jossa paneudutaan sopimusneuvottelujen jälkeisten alakohtaisten työryhmien toimintaan.

Sarjan aikaisempi osa työhyvinvointityöryhmästä löytyy täältä, ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmästä täältä, lukiotyöryhmistä täältä ja tuntiopettajien työryhmistä täältä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

Jaa