• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Perusopetuksen vuosityöaikakokeilut ovat pian maalissa

28.05.2021 - 09.08 Uutinen
Kuvituskuva

Kolmivuotinen vuosityöaikakokeilu päättyy nyt Helsingissä, Vantaalla, Vaasassa ja Lahdessa. Kokeilu jatkuu vielä vuoden Jyväskylässä.

Perusopetuksen vuosityöaikakokeiluun lähti vuonna 2018 mukaan seitsemän alakoulua, joista kaksi irtautui kokeilusta toisen vuoden jälkeen. Myöhemmin kokeiluun liittyi kaksi yhtenäiskoulua. Kokeilu jatkuu vielä joissakin koulussa vuoden tai kaksi.

Helsingissä yksi koulu olisi halunnut jatkaa kokeilua, mutta opettajien paikallisyhdistys HOAY kielsi sen. Vantaalla yksi koulu halusi jatkaa ja sai asialle paikallisyhdistyksen hyväksynnän.

Palaute auttaa jatkokehittämistä

OAJ ja KT Kuntatyönantajat tekivät tänä keväänä yhteisen kyselyn, jossa pyydettiin kokeiluun osallistuneita opettajia kertomaan kokemuksiaan uudesta työaikamallista. Kyselyyn vastasi 63 prosenttia opettajista.

Rehtoreille on tehty aiheesta oma kysely. Lisäksi Työterveyslaitos tekee tutkimuksen kokeilun vaikutuksista työhyvinvointiin.

Alustavien tulosten mukaan opettajat antoivat vta-kokeilulle arvosanan 7+. Puolet kokeiluun osallistuneista opettajista on sitä mieltä, että opetusvelvollisuuteen perustuva työaika sopii paremmin omaan työhön kuin kokeilussa oleva malli. Vastaajista 62 prosenttia toivoi, että kokeiluja uudesta työaikamallista jatkettaisiin. Ensimmäinen kokeiluvuosi oli kaikkien mielestä hankalin.

OAJ:n erityisasiantuntija Aleksi Tervamaa on tyytyväinen kokeilusta saatuihin palautteisiin. Hänen mukaansa näin pienestä kokeilusta ei voi tehdä merkittäviä johtopäätöksiä, mutta palaute auttaa työaikamallien kehittämisessä, mitä OAJ:n valtuusto päätöksensä mukaisesti edellyttääkin neuvottelijoilta.

Lue lisää opettajien kokemuksista vuosityöaikakokeilusta Opettaja-lehdestä sekä vuosityöajasta OAJ:n sivuilta.

Teksti: Henna Honkalo ja Riitta Korkeakivi
Kuva: Leena Koskela