• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Pyhäjärvi harkitsee lomautusten peruuttamista

21.04.2021 - 11.28 Uutinen
Kuvituskuva

Pyhäjärven kaupunki harkitsee sittenkin vielä uudelleen henkilöstönsä lomautuksia. Kaupunki ilmoitti tästä työntekijöilleen 20.4. iltapäivällä, kun OAJ oli saman päivän aamuna nostanut tiedotteessaan esille sen, että kaikki muut kunnat olivat peruneet opetushenkilöstön lomautukset kuntien taloustilanteen korjaannuttua ja huomioineet myös vaikean pandemiatilanteen opetus- ja kasvatustyössä.

Lomautusasia on esillä 3.5. Pyhäjärven kaupunginhallituksessa. Kaupunginjohtaja perusteli uutishaastattelussa uutta käännettä sillä, että Pyhäjärvi olisi opettajien lomautusten seurauksena menettänyt valtion korona-avustuksia, mikä olisi sulattanut lomautusten laskennallisen palkkasäästön.

– OAJ:n mielestä on hyvä, että kaupunki vihdoin viimein suostuu puntaroimaan lomautusten järkevyyttä uudelleen. Jos lomautukset perutaan, myös Pyhäjärvi voi tarjota lapsilleen ja nuorilleen täysipainoista opiskelua koko vuoden 2021. Samalla opetushenkilöstö säästyisi 10 päivän perusteettomalta palkanmenetykseltä, OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto toteaa.

Tuomisto antaa Pyhäjärven paikallisille OAJ:n ja Jukon neuvottelijoille tunnustusta sitkeydestä. He eivät tyytyneet talousennusteiden varassa käytyjen yt-neuvottelujen tulokseen, vaan kyseenalaistivat lomautusten perusteet kaupungin tehtyä positiivisen tuloksen ennakoidun usean miljoonan euron alijäämän asemesta.

– Tietojemme mukaan ajantasaisia taloustietoja oli pyydetty myös yt-neuvotteluissa, eikä työnantaja ollut niitä antanut.

– Pyhäjärven kaupungin toiminnasta jää valitettavasti piittaamaton kuva. Henkilöstön venyminen koronavuoden poikkeusoloissa tai lasten ja nuorten kohtalo ei puntarissa juuri painanut. Lomautuksille esitettiin vaihtoehtoja aiemminkin, mutta vasta laskukoneen viimeisen yhteenlaskutoimituksen euromäärä ratkaisi, Tuomisto huomauttaa.

Päivitetty 4.5. Kaupunki perui lomautukset

Pyhäjärven kaupunginhallitus päätti 3.5. peruuttaa henkilöstön lomautukset 2021. Kaupunki perusteli ratkaisuaan opetus- ja kulttuuriministeriöstä saapuneilla avustuspäätöksillä. 

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto iloitsee päätöksestä.

– Saavutimme OAJ:n tavoitteen. Iso kiitos paikallisille toimijoille sitkeydestä, Tuomisto toteaa.