• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Katso seminaarimme: Miltä näyttää koulutuksen rahoitus nyt?

10.09.2021 - 10.00 Uutinen
Kuvituskuva

Koulutuksen rahoitus kääntyi tällä hallituskaudella nousuun kipeiden leikkausten jälkeen, mutta kertaluonteiset rahat eivät paikkaa murentumaan päästettyä perustaa. Mikä on tilannekuva nyt? Entä miten sote-uudistus vaikuttaa kuntien kykyyn tuottaa koulutuspalveluita? Koulutuksen rahoitus luupin alla OAJ:n seminaarissa 10.9. – seuraa ohjelmaa verkossa!

Seminaarin avauspuheenvuorossa OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka valottaa koulutusleikkausten pitkäkestoisia vaikutuksia, joista päättäjät haluaisivat jo vaieta. Pysyviä rahoituspäätöksiä ei edelleenkään ole tehty, vaikka nousu-uralla ollaan.

Misukka tarkastelee muun muassa sitä, miksi hankehumpasta ei päästä vakaaseen perusrahoitukseen, jota koulutuksen kenttä eniten toivoisi.

Iltapäivällä keskustellaan siitä, miten kunnat pystyvät tuottamaan kasvatus- ja koulutuspalveluita jatkossa, kun suuri osa tulorahoituksesta siirtyy sote-uudistuksen myötä uusille hyvinvointialueille. Paneelikeskusteluun osallistuu muun muassa kuntien johtoa ja kansanedustaja Markus Lohi. Puheenvuoron pitää myös kuntaministeri Sirpa Paatero.

OAJ:n seminaaria voi seurata tästä linkistä

Ilmoittaudu mukaan myös Facebook-tapahtumasivulla

 

Ohjelma:

10.00 Seminaarin avaus – Koulutusjohtaja Heljä Misukka, OAJ

Koulutuksen rahoitus on kääntynyt leikkausten jälkeen hitaasti kasvuun. Koulutuspoliittisen selonteon yhteydessä on todettu, että olemme jäämässä jälkeen kilpailijamaista. Mikä on tilannekuva tällä hetkellä OAJ:n näkökulmasta?

10.15 Koulutuksen rahoituksen rakenne ja tulevaisuus - Erityisasiantuntija Sanna Lehtonen, OKM

Kuka päättää koulutuksen rahoituksesta Suomessa ja miten koulutus saa rahansa nyt ja tulevaisuudessa?

11.00 Suomi nousuun koulutuksella koronan jälkeisessä maailmassa - Johtaja Mika Maliranta, Palkansaajien tutkimuslaitos

Kulunutta hallituskautta ovat hallinneet korona, sote ja ilmastonmuutos. Mitä ratkaisuja hallituksen tulisi vielä tehdä ja millainen on perintö seuraavalle hallitukselle? Mikä on kasvatuksen, koulutuksen ja tutkimuksen rooli Suomen tulevaisuuden kannalta?

Keskustelua, lounastauko

13.00 Kuka koulutusta järjestää jatkossa? Miten kunta järjestää kasvatus ja koulutuspalvelunsa SOTE-uudistuksen jälkeen?

Markus Lohi, kansanedustaja
Terhi Päivärinta, Kuntaliitto
Mari Routti, opetustoimen johtaja, Lappeenranta
Ritva Viljanen, kaupunginjohtaja, Vantaa

Kuntien rooli koulutuksen järjestäjänä on merkittävä. Kuinka koulutukseen voidaan panostaa kunnissa ja mitä kunnissa tulisi koulutuksen kehittämiseksi tehdä?

14.15 Kuntaministeri Sirpa Paateron puheenvuoro

Miten kuntien rahoitusta kehitetään ja miltä kuntien talous sekä koulutuksen rahoitus näyttää tulevaisuudessa?

14.45 Päätössanat - Koulutuspolitiikan päällikkö Jaakko Salo, OAJ

 

Kysyttävää palkoista, työajasta, lomista tai työhyvinvoinnista?

Moneen kysymykseen löydät vastauksen OAJ:n verkkosivujen työelämäoppaasta!

Lue lisää työelämäoppaasta