• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Amk-opettaja: Parasta työssäni on nähdä opiskelijan ammatillinen kasvu

23.03.2021 - 18.20 Uutinen
Kuvituskuva

Kristiina Mutka-Vierula on pitkän uran tehnyt opettaja, joka haluaa työssään nostaa esiin yritteliäisyyden ja yhteisöllisyyden merkitystä. Parasta ammattikorkeakoulun opettajan työssä on edelleen se, kun näkee, miten oma työ sysää opiskelijan ammatillisen kasvun vauhtiin.

Kristiina Mutka-Vierulalle opettajan ammattiin päätyminen oli monen sattuman summa. Yrittäjäperheen tytär valitsi opinahjokseen kauppakorkeakoulun. Opintojen aikana hänen äitinsä vaihtoi terveydenhuoltoalalta opettajaksi.

Äidin alanvaihto innoitti myös Kristiinaa, samoin poikaystävän merkonomiopintojen ja oppimisen seuraaminen sivusta.

– Jotenkin nämä asiat vaikuttivat siihen, että kun minua pyydettiin opettamaan kauppaoppilaitokseen, suostuin heti.

Työ markkinointineuvojana jäi, ja alkoi pitkä ura opettajana. Parikymmentä vuotta vierähti kauppaoppilaitoksessa, jossa hän suoritti ensimmäisen vuoden jälkeen myös opetusharjoittelunsa ja sai opettajan kelpoisuuden.

Käytäntö ja teoria kohtaavat ammattikorkeakouluissa

Jo lähes 14 vuotta Kristiina on opettanut Seinäjoen ammattikorkeakoulussa markkinointia ja liiketaloutta. Siellä häntä innostaa erityisesti virtuaalinen yritystoiminta, jossa hän on alusta asti ollut mukana.

– Virtuaalinen yritystoiminta on hyvin käytännönläheinen tapa oppia, ja tätä mallia olemme ylpeänä esitelleet myös muille oppilaitoksille ulkomaita myöten. Se on erityinen liiketalouden pedagoginen malli, jossa opiskelijat pyörittävät kuvitteellisia yrityksiä ja opiskelevat sitä kautta liiketoimintaa. On mahtavaa katsoa, kun opiskelijat innostuvat ja heidän ammatillinen kasvunsa saa alkusysäyksen.

On mahtavaa katsoa, kun opiskelijat innostuvat ja heidän ammatillinen kasvunsa saa alkusysäyksen.

Virtuaalinen yritystoiminta on havainnollistava esimerkki ammattikorkeakoulutuksesta laajemminkin. Amkeissa opetetaan tietoja ja taitoja tuleville osaajille, mutta opetuksen ohella ammattikorkeakoulujen tehtävään kuuluu työelämän ja alueen kehittäminen.

Kehittyminen tietysti konkretisoituu myös jokaisessa opiskelijassa.

– Nuorten kanssa työskenteleminen on inspiroivaa. On jotain valtavan hienoa siinä jatkumossa, jota opettajana saan todistaa. Ihminen innostuu, opiskelee, menee työelämään ja tekee hienon uran. Sitten tulee päivä, jolloin minä soitan hänelle ja kysyn, voiko hän tulla kertomaan opiskelijoille urastaan. Usein hän myös tarjoaa opiskelijoille harjoittelupaikkaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

”Joka päivä, kun lähden kotoa, opin jotain”

Suomen parhaana palkitun ammattikorkeakoulun Seinäjoen amk:n arvoja ovat yrittäjyys, kansainvälisyys, yhteisöllisyys ja vastuullisuus. Näitä arvoja Kristiina toteuttaa opettajana konkreettisesti. Koronavuonna esimerkiksi yhteisöllisyyteen on satsattu ihan uudella tavalla.

– Uskon, että yhteisöllisyyden vaalimisella myös etäaikana on ollut suuri merkitys, ja sillä on saatu opiskelijoita sitoutumaan. Keskeyttämisiä ei ole juuri tullut, vaan opiskelijat ovat pysyneet hyvin mukana.

Yhteisöllisyyden vaalimisella myös etäaikana on ollut suuri merkitys, ja sillä on saatu opiskelijoita sitoutumaan.

Työ on antoisaa mutta myös vaativaa. Haastavana työssään Kristiina pitää esimerkiksi tasapuolista arviointia silloin, kun ryhmät ovat suuria. Opetettavat asiat myös muuttuvat nopeasti, joten työ vaatii jatkuvaa omankin osaamisen päivittämistä.

– Ajattelen niin, että minun tehtäväni markkinoinnin opettajana on rakentaa perusasioihin nojaava vahva pohja, jonka päälle jokaisen opiskelijan on helppo rakentaa omaa osaamistaan.

Kristiina oppii jatkuvasti myös opiskelijoiltaan.

– Mottoni on, että aina kannattaa yrittää ja aina voi oppia uutta. Nykynuoret ovat tosi fiksuja ja nautin siitä, että he kyseenalaistavat ja kysyvät. Myös minä opin opiskelijoiltani paljon. Voin rehellisesti sanoa, että joka päivä, kun lähden kotoa, opin jotain.

Hänen sitoutumisensa työhön syntyy motivaatiosta ja aidosta välittämisestä sitä kohtaan, mitä tekee.

– Onnistuminen tulee hetkissä: Siinä, miten suunnittelee kurssin, tekee sen, saa palautteen ja antaa arvosanat. Yksi kurssi, yksi vuosi ja aina yksi rupeama kerrallaan jatkumo menee eteenpäin.

Tulevaisuuden kokoinen tehtävä

  • Opettajat ja alan esihenkilöt tekevät vaativaa asiantuntijatyötä. Tutustu eri koulutusasteilla työskentelevien opettajien työn vaatimuksiin täältä ja alan johtotehtäviin täältä.
  • Lue 11 tarinaa sitoutumisesta täällä.
  • Tutustu ammatin merkitykseen ja osallistu tulevaisuuksien tekemiseen: tehdääntulevaisuuksia.fi

Tehdään tulevaisuuksia – tutustu ja osallistu!

Opettajat luovat työllään sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille. Lue 11 tarinaa sitoutumisesta ja osallistu!

Tehdään tulevaisuuksia