• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Touhulan toiminta loppuu kymmenessä päiväkodissa

16.06.2021 - 14.10 Uutinen
Kuvituskuva

Päiväkotiketjun yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 11.6.2021, neuvottelujen seurauksena Touhulan toiminta loppuu kymmenessä päiväkodissa.

Päiväkotiketju Touhula aloitti yhteistoimintaneuvottelut toukokuussa ja arvioi toiminnan jatkamisen edellytyksiä yhteensä kymmenessä päiväkodissa. Päättyneet yt-neuvottelut ovat jatkoa viime vuoden neuvotteluille, jonka seurauksena Touhulan päiväkoteja lakkautettiin 43. 

– Monen opettajan ja päiväkodin johtajan työsuhteen mahdollinen päättyminen on erittäin ikävä aloitus kesälle ja lomakaudelle. Varhaiskasvatusalaa on totuttu pitämään työsuhdeturvallisena. Nyt tämä luottamus saa kolauksen. OAJ edellyttää, että luvatut henkilöstön tukitoimet tehdään vastuullisesti, toteaa OAJ:n erityisasiantuntija Timo Mäki.

Päiväkotien sulkeminen koskettaa OAJ:n jäsenistöstä varhaiskasvatuksen opettajia ja päiväkodin johtajia. Tarkkoja henkilömääriä ei ole, mutta Mäen mukaan kymmenen päiväkodin sulkeminen voi tarkoittaa enimmillään noin 30 jäsenen henkilöstövaikutuksia,

– Liiketoiminnallinen varhaiskasvatus on vaikea yhtälö toteuttaa. Täytyy yhdistää varhaiskasvatuslaissa säädetty laatu ja tavoitteet, pätevien opettajien palkkaus yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksen ehdoilla, kunnille halvemmaksi markkinoitu palvelu ja hyvin tuottava liiketoiminta, Mäki toteaa.

Touhulan tiedotteen mukaan toiminta päättyy heinäkuun tai elokuun loppuun mennessä päiväkodeissa Helsingissä, Hyvinkäällä, Keravalla, Vihdissä, Uuraisissa, Äänekoskella, Pudasjärvellä, Muhoksella ja Iissä. Useamman päiväkodin kohdalla käydään kuitenkin keskusteluja liikkeenluovutuksesta kuntien kanssa, eli osa päiväkodeista saattaa jatkaa toimintaansa kunnan tai muun yksityisen toimijan hallinnassa.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela