• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Työhyvinvointia kehittämässä

12.04.2021 - 14.27 Uutinen
Kuvituskuva

Sopimusneuvottelujen jälkeen alakohtaiset työryhmät jatkavat sovittavien asioiden valmistelua seuraaviin neuvotteluihin. Mitä tapahtuu työhyvinvointityöryhmissä?

Sekä Sivistan että Avaintan työehtosopimuksissa on kirjaukset työhyvinvointityöryhmistä. Sivistystyönantajien (Sivista) työhyvinvointityöryhmä tarkastelee työelämän laadun, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin parantamista. Lisäksi työryhmä tarkastelee yhteistoiminnan ja työsuojelun yhteistoiminnan toimivuutta sekä valmistelee paikallisen sopimisen yhteistä koulutusta. 

–  Työryhmä edistää sitä, että oppilaitoksilla on riittävästi tietoa ja valmiuksia laatia paikallisia toimenpiteitä henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseksi, työssä jaksamisen tukemiseksi ja työurien pidentämiseksi. Sopijaosapuolet tukevat, seuraavat ja arvioivat työhyvinvoinnin edistymistä, kertoo sekä Sivistan että Avaintan työhyvinvointityöryhmän jäsen, OAJ:n erityisasiantuntija Sari Melkko.

Sivistan työryhmän tavoitteena on lisätä tietoa yhteistoiminnan merkityksestä. Työryhmässä on Sivistan edustajien lisäksi mukana edustajat Jyty:stä, Jhl:stä ja OAJ:stä.

Työryhmä edistää sitä, että oppilaitoksilla on riittävästi tietoa ja valmiuksia laatia paikallisia toimenpiteitä henkilöstön työhyvinvoinnin edistämiseksi.

– Edellisellä sopimuskaudella kirjoitimme työryhmässä blogeja. Tällä sopimuskaudella teemme kolme verkkoluentoa videotallenteina yhteistyössä Työturvallisuuskeskuksen kanssa. Verkkoluentojen aiheina ovat yhteistoiminta, johtaminen sekä mielenterveys ja työ. Ajatuksena on, että työryhmä tuottaa konkreettista tietoa ja materiaalia työpaikkojen yhteistoimintaan, Melkko kertoo.

Myös Avaintesissa on kirjaus työhyvinvointityöryhmästä. Avaintan työryhmätyössä on OAJ:n lisäksi mukana Jyty:n, Tehyn, Superin, Jhl:n sekä useamman jukolaisen liiton edustajia.

–  Tehtävänantonamme on ergonomisen työvuorosuunnittelun kehittäminen, työryhmä selvittää myös mahdollisuuksia kehittää työhyvinvointia ja työntekijöiden työkyvyn ylläpitämistä työurien pidentämiseksi. Toteutamme tehtävänantoa laajan seminaarin kautta, jonka teemana on esimerkiksi esimiestyön ja työkykyjohtamisen uudet tuulet.

Juttu on osa Työryhmätyö tutuksi -sarjaa, jossa paneudutaan sopimusneuvottelujen jälkeisten alakohtaisten työryhmien toimintaan.

Sarjan aikaisempi osa ammatillisen vuosityöajan (vapaajaksojärjestelmän kehittäminen) työryhmästä löytyy täältä, lukiotyöryhmistä täältä ja tuntiopettajien työryhmistä täältä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela