• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Valtuusto äänesti – Opiskelijat eivät saaneet äänivaltaista edustusta OAJ:n valtuustoon eikä hallitukseen

18.11.2021 - 18.46 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n valtuusto äänesti opiskelijoiden äänivaltaista edustusta vastaan. Järjestöuudistushankkeesta ainoastaan jäsenaloite etenee sääntömuutoskäsittelyyn.

Syysvaltuuston toisen päivän tärkeimmät päätösasiat koskivat järjestön uudistamista. Viime keväänä valtuusto päätti, että valmistelua opiskelijajäsenten äänivaltaiselle edustukselle OAJ:n toimielimissä jatketaan. Tämä nousi esiin myös vahvana toiveena jäsenistöstä järjestöuudistushankkeen aikana. Syysvaltuustossa yli 40 prosenttia valtuutetuista äänesti kuitenkin ehdotusta vastaan. Läpimenoon olisi tarvittu kahden kolmasosan äänienemmistö. Opiskelijoiden läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen ja valtuuston kokouksissa säilyy jatkossakin. 

Valtuustossa istuneet Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL) edustajat marssivat ulos valtuuston kokouksesta äänestystuloksen selvittyä.

— Pettymys on suuri, kommentoi SOOLin puheenjohtaja Markus Helin.

Valtuutettu Markus Ropponen palasi äänestystulokseen puheenvuorossaan.

— Nuori opettaja, opettajaksi opiskeleva, teidän tuleva kollega, sai juuri kuulla, että hän ei ole yhtä arvokas kuin sinä, joka siinä istut. Me täällä linjasimme jälleen, että meillä on tärkeitä jäseniä ja ei niin tärkeitä jäseniä. Kysyn tämän jälkeen myös itseltäni, edustaako tämä järjestö kaikkia opettajia ja sellaiseksi haluavia?

Ropponen sai puheenvuoronsa päätteeksi raikuvat aplodit. Hänen mukaansa Akavan isoista liitoista OAJ on ainoa, jossa opiskelijoilla ei ole äänivaltaista edustusta järjestön toimielimissä.

Järjestön uudistaminen typistyi jäsenaloitteeseen

Valtuusto ei ollut myöskään valmis laajentamaan OAJ:n jäsenkriteereitä koskemaan kaikkia opettajaksi kelpoisia riippumatta siitä, missä tai millä alalla henkilö työskentelee. Myös esitys suorasta OAJ-jäsenyydestä äänestettiin kumoon. Näin ollen järjestöuudistamishankkeen ainoa läpimennyt esitys on jäsenaloite, jota kannatti 90 prosenttia valtuutetuista.

Viime kevään valtuuston kokouksessa päätettiin jo, että OAJ:n hallituksen ja valtuuston kokoja ei pienennetä. Myöskään alueyhdistysten järjestäytymiseen ei haluttu muutosta.

Ammattijärjestötoiminnan uudistamishanke käynnistyi valtuuston päätöksellä syysvaltuustossa vuonna 2018.

Teksti: Milla Eronen

19.11. Tekstiin lisätty kohta opiskelijoiden oikeudesta jatkossakin osallistua hallituksen ja valtuuston kokouksiin.