• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Varhaiskasvatuksen opettajalta somehitti – listasi jo yli 100 positiivista asiaa omasta työstään

30.08.2021 - 16.59 Uutinen
Kuvituskuva

Varhaiskasvatuksen opettaja Aleksi Vehmassalo kyllästyi siihen, että varhaiskasvatuksesta nousee esiin lähinnä negatiiviset asiat. Hän lupasi Twitterissä listata jokaista tykkäystä kohti yhden positiivisen asian omasta työstään. Tykkäyksiä on jo yli 500, mutta Vehmassalo pitää lupauksestaan kiinni.

Tuli taas semmoinen olo, että liian vähän on ollut esillä varhaiskasvatuksen positiiviset puolet. Itsekin olen puinut liikaa työn kehityskohteita.

Niinpä: jokaista tykkäystä kohden kirjoitan tähän ketjuun, miksi mun mielestä varhaiskasvatuksen opettajan työ on parasta ikinä.

Näin Aleksi Vehmassalo tviittasi elokuun lopussa. Hän työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Helsingissä.


Tykkäyksiä kertyi nopeasti

Tykkäyksiä alkoi ropista. Jo ensimmäisen päivän aikana Vehmassalo listasi yli 50 positiivista asiaa työstään. Esimerkiksi tällaisia:

Jokainen päivä alkaa sillä, että joukko iloisia ihmisiä on aidosti ilahtuneita sut nähdessään ja ryntäävät halaamaan sua.

Lasten onnistumisen kokemukset. Parhaimmillaan työ on, kun näkee lasten oivaltavan itse asioita, onnistuvan, innostuvan ja oppivan uutta.

Työn positiivisia puolia kertyi monesta eri näkökulmasta.

Ei pelkoa työttömyydestä. On toki kurjaa, että opettajista on pulaa, mutta henkilökohtaisella tasolla on mukava tunne, että periaatteessa voin muuttaa mihin päin Suomea tahansa ja löytää itselleni nopeasti oman alan töitä.

Pääsen seuraamaan aitiopaikalta ihmisen kehitystä ja tukemaan sitä. Meidänkin uudessa yksikössä on päiväkoti ja koulu samassa rakennuksessa. Voi siis olla mahdollista tuntea henkilö taaperosta aina yläkoulun loppuun saakka - ja kantaa kortensa kekoon hänen kasvunsa tukemisessa.

Rakennettiin tänä ja viime kesänä päiväkodin hiekkalaatikolla valtava tulivuori, johon kaadettiin vettä laavaksi. Korkeutta sillä ole lähes meikäläisen pituuden verran. Se oli päheetä. Myös siis lasten mielestä.

Positiivinen palaute. Lapsilta, sekä heidän huoltajiltaan saatu. Työ tuntuu aina erityisen palkitsevalta, kun saa kuulla onnistuneensa. Lapsilta tämä palaute näkyy usein tunteiden ja käytöksen kautta.”

Tykkäyksiä kertyi  kuitenkin vielä nopeammin kuin mitä Vehmassalo ehti kirjata positiivisia asioita. Muun muassa toimittaja Ville Blåfield, jolla on liki 30 000 seuraajaa Twitterissä, jakoi Vehmassalon listan.

”Tää on ihan mahtava ketju. Kannattaa aloittaa alusta,” Blåfield kirjoitti.

"Hoidetaan loppuun se, mikä on aloitettu"

Nyt Vehmassalon tviitillä on yli 500 tykkäystä. Hänelle onkin ehdotettu, että hän asettaisi tykkäyksille aikarajan, jonka jälkeen tulevia tykkäyksiä ei enää huomioida listassa.

Vehmassalo ei kuitenkaan anna periksi.

–Eihän sääntöjä voi muuttaa kesken kaiken, vaan hoidetaan loppuun se, mikä on aloitettu. Valmista ei tule ehkä tänään, huomenna eikä välttämättä ensi kuussakaan, mutta jokaiseen tykkäykseen vastataan. Kyllä hyviä juttuja riittää, hän sanoo.

Selkeä ratkaisu varhaiskasvatuksen opettajapulaan

Vehmassalo oli keväällä mukana OAJ:n kampanjassa, jolla nostetaan esiin opettajien tekemän työn merkitystä.

Varhaiskasvatuksen opettajapula on tosiasia, vaikka työ onkin täynnä positiivisia asioita. Jo keväällä Vehmassalolla oli pulmaan selvä ratkaisu: palkka pitää saada vastaamaan työn vaativuutta.

– Varhaiskasvatuksen opettajat ovat korkeasti koulutettuja mutta matalasti palkattuja. Muille aloille on saatu houkuteltua ihmisiä nostamalla palkkaa, miksi se ei toimisi myös varhaiskasvatuksessa? Palkka on lähtökohtaisesti syy sille, että mitään työtä ylipäätään tehdään.

Lue Vehmassalon aiempi haastattelu täältä. 

Tule mukaan maailman suurimpaan varhaiskasvatuksen vanhempainiltaan 8.9.2021!

  • Keskiviikkona 8.9. klo 17.50 alkaen järjestetään Maailman suurinn varhaiskasvatuksen vanhempainilta. Tule seuraamaan suoraa lähetystä ja vaihtamaan ajatuksia muiden vanhempien kanssa ympäri Suomen!
  • Illan teemana on Iloa ja oppimista – Lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa. Tapahtuma on suunnattu vanhempien lisäksi varhaiskasvatuksen henkilöstölle. Luvassa on puheenvuoroja ja videoita mm. varhaiskasvatuksen merkityksestä ja pedagogiikasta sekä vanhempien kanssa tehtävästä yhteistyöstä.
  • Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Opetushallitus, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, Suomen Vanhempainliitto ja Kuntaliitto.
  • Tutustu ohjelmaan ja kirjautumisohjeisiin Opetushallituksen sivuilta
  • Klikkaa mukaan myös Facebookissa!


Teksti: Heikki Pölönen

Kuva: Jarkko Mikkonen

Tehdään tulevaisuuksia – tutustu ja osallistu!

Opettajat luovat työllään sen pohjan, jolle huomisen maailma rakennetaan. He tekevät tulevaisuuksia meille kaikille. Lue 11 tarinaa sitoutumisesta ja osallistu!

Tehdään tulevaisuuksia