• Opettaja-lehti logo
 • OAJ-areena logo

Vuoden koulutusvaikuttajaksi valittiin jokainen suomalainen opettaja – poikkeusolot ovat korostaneet ammattitaitoa

30.01.2021 - 11.15 Uutinen
Kuvituskuva
Anna Renfors vastaanotti tunnustuksen Educa-messuilla OAJ:n puheenjohtajalta Olli Luukkaiselta. Kuvat: Leena Koskela ja Jarkko Mikkonen.

OAJ:n hallitus on myöntänyt Vuoden koulutusvaikuttaja 2020 -tunnustuksen suomalaisille opettajille. OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen julkaisi tunnustuksen saajan verkossa järjestetyillä Educa-messuilla.

Olli Luukkaisen mukaan jokainen suomalainen opettaja ja alan esihenkilö on viimeisen vuoden aikana ollut erityisen kovassa paikassa.

– Tunnustuksella OAJ:n hallitus haluaa kiinnittää huomion koko opetusalan hurjaan venymiseen vaikeissa olosuhteissa ja kiittää siitä, että opettajien pitkäjänteinen ja vahva työskentely oppimisen, ihmisenä kasvamisen, sivistyksen ja osaamisen eteen on poikkeusoloissakin jatkunut kaikilla koulutusasteilla. Tämä on koko maailman mittakaavassa aivan poikkeuksellisen erinomainen saavutus, Luukkainen toteaa.

OAJ:n hallitus haluaa kiinnittää huomion koko opetusalan hurjaan venymiseen vaikeissa olosuhteissa.

Educa järjestetään koronan vuoksi poikkeuksellisesti verkkotapahtumana. Siellä tunnustuksen ottaa vastaan kaikkien kollegojensa puolesta Anna Renfors. Hän työskentelee itse Lempäälässä äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana ja edustaa OAJ:n valtuuston puheenjohtajana opettajia ja alan esihenkilöitä kaikilta koulutusasteilta.

– Viime vuoden maaliskuussa minun, kollegoideni ja jokaisen suomalaisen opettajan työarki mullistui. Näen sekä omassa arjessani että OAJ:n tekemistä selvityksistä, että helppoa tämän vaativan työn tekeminen ei ole ollut. Monen suomalaisen opettajan ja esihenkilön jaksaminen on ollut kovilla. Pidän tärkeänä sitä, että tällaisen vuoden jälkeen opettajien uurastus huomioidaan ja siitä kiitetään myös julkisuudessa, Anna Renfors sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

koulutusvaikuttaja2020-by-lk-1170x536.jpg

Anna Renfors ja Olli Luukkainen toivat tunnustuksen luovutuksen yhteydessä esiin opettajien ja alan esihenkilöiden ammattitaitoa. Kuva: Leena Koskela.

Työn merkitys on huomattu uudella tavalla

OAJ:n hallitus on jakanut Vuoden koulutusvaikuttaja -tunnustuksen vuodesta 2010 lähtien. Ehdotuksia tunnustuksen saajaksi on kerätty OAJ:n yhdistyksiltä.

Tunnustuksen kriteereinä ovat muun muassa pitkäjänteinen ja vahva työskentely kasvatuksen ja koulutuksen parissa, jokin erityinen koulutusteko kuluneen vuoden aikana, uudenlainen ja innovatiivinen toiminta sekä näkyvyys omalla alueella tai paikkakunnalla.

– Aiemmin tunnustuksella on usein huomioitu yksittäisiä henkilöitä. Koronavuonna tuntuisi kuitenkin vääryydeltä jättää opettajien ja esimerkiksi rehtoreiden ja päiväkodin johtajien ponnistelut huomioimatta. Suomalainen opettaja täyttää jokaisen tunnustukselle asetetuista kriteereistä, ja uskon, että poikkeusoloissa opettajien työn merkitys on uudella tavalla huomattu myös alan ulkopuolella. Opettaja on jatkuvasti kaikissa työtehtävissään koulutusvaikuttaja, jonka ansiosta voimme luottaa, että koko yhteiskunnalla on edessään tätä päivää parempi tulevaisuus, Luukkainen sanoo.

Suomalainen opettaja täyttää jokaisen tunnustukselle asetetuista kriteereistä.

Renfors kertoo ihailevansa sitä osaamista, jonka avulla opettajat ovat luovineet nopeastikin muuttuvissa tilanteissa.

– Opettajuuteen kuuluu se, että työskennellään lähellä oppijaa ja tuetaan jokaista henkilökohtaisesti. Koronan keskellä olemme joutuneet keksimään uusia tapoja olla opettaja ja edistää jokaisen oppimista. Ihailen valtavasti jokaisen suomalaisen opettajan ammattitaitoa, jolla tästä urakasta on selvitty, ja arvostan alan esihenkilöitä, joille korona on tuonut valtavasti lisätyötä aina opetuksen uudelleenorganisoinneista koronajäljityksiin, Renfors sanoo.

Koronan keskellä olemme joutuneet keksimään uusia tapoja olla opettaja ja edistää jokaisen oppimista.

Tunnustuksen juhlistamiseksi OAJ järjestää jäsenilleen keväällä etägaalan. Renfors odottaa tapahtumaa innolla.

– Yhteiset kokoontumiset ovat viimeisen vuoden aikana olleet vähissä. Vaikka gaalakin joudutaan koronan vuoksi järjestämään etänä, tuntuu tärkeältä, että edessämme on jotain, joka tuo arkeen iloista ja kivaa vaihtelua.

Lataa kunniakirja – lisätietoa gaalasta luvassa pian!

 • Kunniakirja lähetetään helmikuussa Opettaja-lehden mukana. Voit myös ladata kunniakirjan pdf-muodossa itsellesi tästä.
 • Jäsenten gaalailta järjestetään keväällä 2021, ja siitä lähetetään OAJ:n jäsenille helmikuussa lisätietoa sähköpostitse.
 • Varmista, että yhteystietosi ovat ajan tasalla, jotta tieto löytää perille! Löydät ohjeet omien tietojen tarkistamiseen ja päivittämiseen täältä.

Vuoden koulutusvaikuttaja -tunnustuksen saajat aikajärjestyksessä

 • 2010 Pohjois−Karjalan koulutuskuntayhtymän johtaja Ilkka Pirskanen 
 • 2011 Kasvatustieteen emeritusprofessori Kari Uusikylä 
 • 2012 CIMOn johtaja Pasi Sahlberg 
 • 2013 Kasvatustieteen professori Hannele Niemi 
 • 2014 Lounais−Suomen aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen vastuualueen johtaja Esko Lukkarinen ja Itä−Suomen aluehallintoviraston sivistystoimen ylitarkastaja Kari Lehtola
 • 2015 Suomen Vanhempainliitto
 • 2016 AMKE:n toimitusjohtaja Petri Lempinen, lisäksi kunniamaininta Syvelle ja Kimmo Tantulle
 • 2017 Professori Jouni Välijärvi
 • 2018 Professori Kirsti Karila
 • 2019 Professori Minna Huotilainen
 • 2020 Suomalainen opettaja