• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yli 300 hakemusta työhyvinvointirahastolle 

18.05.2021 - 09.19 Uutinen
Kuvituskuva

OAJ:n työhyvinvointirahaston ensimmäinen hakukierros oli menestys ainakin hakemusmäärien puolesta. Määräaikaan mennessä jätettiin 337 hakemusta ja haettu tukisumma oli yhteensä yli 7 miljoonaa euroa.

Työhyvinvointirahaston historian ensimmäinen haku oli avoinna 1.3.-30.4.2021. Kiinnostuksesta OAJ:n oman rahaston palveluihin kertoo, että sähköiseen hakujärjestelmään lähetettiin vielä viimeisen hakuvuorokauden aikana yli sata hakemusta.

Jatkotarkastelusta jäi pois 39 hakemusta puutteiden takia. Niistä puuttui esimerkiksi hankesuunnitelma tai hanke ei ylittänyt minimikokoa, jonka arvoksi oli määritelty 5 000 euroa pois lukien opinnäytetyöt. 

– Eniten hakemuksia, 147 kappaletta, tuli OAJ:n jäsenten muodostamilta yhteisöiltä. Yhdistysten hakemuksia oli 145. Opinnäytetöihin haettiin stipendiä kuudessa hakemuksessa. 

– Hakemusten käsittely on vasta alkuvaiheessa, mutta jo nyt voi todeta, että tukea työhyvinvointihankkeisiin ja työelämän laadun kohentamiseen haettiin kautta maan ja kaikista jäsenryhmistä. Useissa projekteissa on mukana myös työnantaja, mikä jo osaltaan kertoo vaikuttavuudesta, OAJ:n kehitysjohtaja Jari Cavernelis arvioi.  

– Hankkeilta toivottiin, että ne hyödyttäisivät työntekijää ja työyhteisöä laajasti. Kuitenkin myös pienemmät hankkeet halutaan ottaa huomioon. Niinpä hakemuksia vertaillaan ”sarjan mukaan” eli hakemukset luokitellaan haetun summan mukaisesti, Cavernelis kertoo. 

Tukipäätökset elokuussa, rahat jakoon syyskuussa 

OAJ:n työhyvinvointirahasto jakaa ensi syksynä noin miljoona euroa, jos kriteerit täyttyviä hakemuksia on riittävästi. Esimerkiksi pelkkään yhdessäoloon tai virkistäytymiseen ei tukea myönnetä. Jokaisen hakemuksen pitää täyttää vähintään yksi yleisistä ja vähintään yksi painotetuista hakukriteereistä.  

Tuen saajista päätetään elokuussa, ja OAJ maksaa tuet syyskuun loppuun mennessä. Aikaa niiden käyttämiseen on myös ensi vuosi. Uusi hakukierros lähtee käyntiin alkuvuonna 2022. 

Pienemmistä tukisummista päättää puheenjohtajisto ja yli 50 000 euron hankkeista OAJ:n hallitus. Tukipäätöksiä valmistelee OAJ:n työhyvinvointirahaston ohjausryhmä ja työssä on mukana myös luottamushenkilöitä. Valmistelussa noudatetaan tarkasti esteellisyysohjeita.  

OAJ:n valtuusto perusti työhyvinvoinrahaston elokuussa 2020. Sen 10 miljoonan euron varanto on osa järjestövalmiutta varten koottua tukirahastoa. Peruspääomaan ei rahaston sääntöjen mukaan saa kajota, vaan rahasto saa jakaa vain tuottovarojaan. 

Tuen saajat tullaan kertomaan rahaston sivuilla. Kiinnostavia hankkeita esitellään OAJ:n kanavilla ensi lukuvuoden aikana. Ideana on välittää hyödyllisiä ja käytännöllisiä vinkkejä työhyvinvoinnin lisäämiseksi työpaikoilla. Jäsenten työhyvinvoinnin edistäminen on osa OAJ:n strategiaa.