• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Yt-neuvottelut päätökseen – Taideyliopisto vakinaisti 80 opettajan ja tutkijan tehtävää

23.03.2021 - 15.27 Uutinen
Kuvituskuva

Työtuomioistuimen päätös toi muutoksen määräaikaisten opetustehtävien perinteeseen. Myös urajärjestelmään sijoitetut lehtorin ja professorin tehtävät vakinaistetaan.

Helmikuussa Taideyliopistossa käynnistyneet yt-neuvottelut on saatu päätökseen. Neuvottelujen seurauksena 80 opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevän työntekijän työsuhde päivitettiin toistaiseksi voimassa olevaksi. Lisäksi kahdeksalle henkilölle tarjottiin muuta vakituista tehtävää.

– Pidän neuvottelujen tulosta hyvin positiivisena. Taideyliopisto arvioi toimintaansa ja yhteistyössä luottamusmiesten kanssa lähti korjaamaan tilannetta, sanoo OAJ:n erityisasiantuntija Hanna Tanskanen.

Vakinaistamisten taustalla on työtuomioistuimen joulukuussa 2020 antama päätös kahden Taideyliopiston professorin työsuhteen määräaikaisuuden perusteista. Työtuomioistuin katsoi taidealan opetustehtävän luonteen riittämättömäksi määräaikaisuuden perusteeksi ja piti tarkastelussa olleita työsuhteita toistaiseksi voimassa olevina.

Työtuomioistuimen päätöksen jälkeen Taideyliopisto kutsui koolle yhteistoimintaneuvottelut ja tarkasteli yhteensä 186:n opetus- ja tutkimustehtävissä työskentelevän, kokonaistyöajan piiriin kuuluvan työntekijän määräaikaisen työsuhteen perusteet. Tarkastelun myötä pääosa sellaisista määräaikaisista työsuhteista, joiden määräaikaisuuden perusteena oli taidealan opetustehtävän luonne, arvioitiin toistaiseksi voimassa oleviksi.

Työtuomioistuin katsoi taidealan opetustehtävän luonteen riittämättömäksi määräaikaisuuden perusteeksi.

– Vakinaiset työsuhteet tuovat vakautta työntekijälle ja pitkäjänteisyyttä koulutuksen kehittämiseen sekä poistavat turhaa kuormitusta ja huolta työsuhteen jatkumisesta, Tanskanen jatkaa.

Työtuomioistuimen linjaus toi muutoksen erityisesti kuvataiteen, tanssin ja teatterin aloilla vuosikymmeniä voimassa olleeseen käytäntöön, jossa yliopistojen opetus- ja tutkimustehtävät ovat määräaikaisia. Käytäntöä on perusteltu sillä, että taidetta ei tehdä yliopistoissa vaan taidekentällä.

– Alan käytäntö ei voi ohittaa työsopimuslain pakottavia säädöksiä, määräaikaisuus on aina työsuhteessa poikkeus. Tästä käytännöstä luottamusmiehet olivat jatkuvasti käyneet keskustelua työnantajan suuntaan. Tärkeää on, että työtuomioistuin vahvisti työntekijäpuolen näkemyksen siitä, että taidealan luonne ei ole lain mukainen määräaikaisuusperuste. Tämä selkeytti tilannetta, Tanskanen toteaa.

Alan käytäntö ei voi ohittaa työsopimuslain säädöksiä, määräaikaisuus on aina työsuhteessa poikkeus.

Jatkossa professorin ja lehtorin tehtävät ovat Taideyliopistossa pääsääntöisesti vakituisia tehtäviä. Vastaisuudessakin määräaikaisina säilyvät esimerkiksi tohtorikoulutettavat, vierailevat asiantuntijat ja sijaiset.

Lue Taideyliopiston tiedote yt-neuvottelujen tuloksesta kokonaisuudessaan täältä.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela