• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

OAJ ja JHL vaativat mielenilmauksella Helsingin palkkasotkun korjaamista – ”Tämä on hätätapaus”

24.08.2022 - 07.45 Tiedote
Kuvituskuva
Puheenjohtajat Katarina Murto OAJ:stä ja Päivi Niemi-Laine JHL:stä haastavat kaupunginvaltuutetut edistämään palkkasotkun korjaamista ja virheiden korvaamista. Kuvat: OAJ & JHL.

Helsingin kaupungin ongelmat palkanmaksussa ovat jatkuneet jo kuukausia, mutta ratkaisut ja vastuunkanto puuttuvat edelleen. Ratkaisujen ja vahinkojen korvaamisen eräpäivä on nyt, muistuttavat ammattiliitot OAJ ja JHL tänään järjestämässään mielenilmauksessa. Pahimmassa tapauksessa samat ongelmat ovat edessä muualla, kun Vantaa ja hyvinvointialueet ottavat käyttöön Sarastian järjestelmän.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL järjestävät keskiviikkona Senaatintorilla Eräpäivä-nimisen mielenilmauksen. Mielenilmauksella ammattijärjestöt vaativat kaupunkia vauhdittamaan palkanmaksuongelmien korjaamista ja ongelmista aiheutuneiden vahinkojen korvaamista.

Työntekijät löysässä hirressä

OAJ:n ja JHL:n jäsenet ovat jo kuukausia jatkuneiden ongelmien seurauksena joutuneet esimerkiksi sopimaan lainojen lyhennyksestä uudelleen pankkien kanssa, lainanneet rahaa tutuilta sekä turvautuneet luottokorttiin ja pikavippeihin. Osa on joutunut ongelmien seurauksena jopa ulosottoon.

– Kaupungin johto ei ole vieläkään esittänyt selkeitä ratkaisuja, vaan ongelmien kerrotaan jatkuvan läpi syksyn. Käytännössä siis jokainen Helsingin kaupungin työntekijä joutuu joka kuukausi jännittämään, tuleeko palkka tilille ja onko summa oikea. Esimerkiksi rehtoreille ja päiväkodinjohtajille tilanne on tuonut myös valtavasti ylimääräistä hallinnollista työtä, mikä on pois ydintehtävästä eli pedagogisesta johtamisesta, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Korvausten hakeminen pitää tehdä helpoksi

Helsingin kaupungilla on liki 40 000 työntekijää. Sarastian palkkajärjestelmään siirtymisen seurauksena heillä on ollut vaikeuksia jopa päästä palkkalaskelmaan käsiksi, jolloin palkan oikeellisuutta ei ole itse voinut edes tarkistaa.

– Tämä on hätätapaus. Työntekijöiden laskujen ja ruokaostosten eräpäivä ei odota, ja jokaisen työntekijän pitää voida luottaa saavansa palkkansa ajallaan. Jos työnantaja epäonnistuu tässä, pitää virheestä aiheutuneet taloudelliset vahingot tietenkin korvata. Korvausten hakemisen pitää olla helppoa, jotta se ei aiheuta työntekijöille yhtään lisähuolta eikä kuormitusta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoo.

Mielenilmaus lähettää kaupunginvaltuutetuille viestin

Eräpäivä-mielenilmaus järjestetään Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksen alla.

– Toivomme, että kaupunginvaltuutetut käyttävät tänään äänestäjien heille antamaa valtaa ja tekevät osaltaan kaikkensa, jotta palkanmaksuongelmiin puututaan niiden vaatimalla vakavuudella. Kaupungin johdon ja virkamiesten vastuulla on panna asiat kuntoon, jotta myös palkanlaskennassa työskentelevillä henkilöillä on mahdollisuus onnistua työssään, Katarina Murto sanoo.

Virheistä opittava, jotta ne eivät toistu

Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että pahimmassa tapauksessa ongelmat voivat levitä Helsinkiä laajemmallekin. Siksi myös Sarastian johdon täytyy varmistaa, että edessä olevat järjestelmäuudistukset onnistuvat paremmin.

– Jälkiviisaus ei auta, mutta Sarastiassakin pitää ottaa Helsingissä tapahtuneista virheistä opiksi. Muuten samanlaisia ongelmia voi olla edessä esimerkiksi Vantaalla ja myöhemmin hyvinvointialueilla, kun Sarastian järjestelmää otetaan käyttöön, Niemi-Laine sanoo.

Kaikki mukaan Eräpäivä-mielenilmaukseen

Eräpäivä-mielenilmaus alkaa Helsingin Senaatintorilla klo 16.

Tapahtuman juontaa toimittaja ja kirjailija Ina Mikkola, ja luvassa on muun muassa järjestöjen ja työntekijöiden puheita sekä musiikkia. OAJ ja JHL haastavat tapahtumassa kaupunginvaltuutettuja edistämään palkkaongelmien korjaamista.

Lue lisää tapahtumasta täältä ja klikkaa mukaan myös Facebookissa!