• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Harjoittelukoulujen tes-neuvottelut käyntiin

04.03.2022 - 08.21 Uutinen
Kuvituskuva

Harjoittelukoulujen opettajien palvelussuhteita koskevat neuvottelut käynnistyivät 3.3. OAJ tavoittelee palkkaohjelmaa myös harjoittelukoulujen opettajille, jotta palkat ja työolot olisivat nykyistä kilpailukykyisemmät. 

OAJ neuvottelee harjoittelukoulujen opetushenkilöstön palkoista ja työehdoista suoraan Sivistystyönantajien kanssa. Sopimuksen raami tulee yliopistojen yleisestä työehtosopimuksesta, jonka osana harjoittelukoulujen sopimuksesta neuvotellaan.

Nykyiset työsopimusehtosopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun 2022 asti. Yliopistojen neuvottelut Sivistan kanssa alkoivat jo 11.2., mutta harjoittelukouluja koskevat neuvottelut alkoivat vasta nyt.

– Kaikkien yliopistojen palveluksessa olevien palkankorotuksista sekä sopimuksen yleisistä määräyksistä sovitaan yliopistojen työehtosopimuksessa. Harjoittelukoulujen tarkemmat työehdot määräytyvät niiden omasta työehtosopimuksesta. Tämä on tarpeellista, koska harjoittelukoulun opettajien työ poikkeaa huomattavasti esimerkiksi tutkijoiden ja muiden yliopistonopettajien työstä, OAJ:n neuvottelupäällikkö Eila Urpilainen toteaa.  

Harjoittelukoulujen opetushenkilöstöä on reilut 700. OAJ:hin kuuluvia yliopistojen opettajia ja tutkijoita on noin 1 400. Heidän työehdoistaan neuvottelee JUKO, ja OAJ:n neuvottelija on mukana pääryhmässä. 

Palkkoihin kilpailukykyä ja työolot kuntoon

– Tavoitteena on kehittää harjoittelukoulujen palvelussuhteen ehtoja tasapuolisemmiksi ja sellaisiksi, että ne tukevat työssä jaksamista ja työhyvinvointia. 

– Lisäksi tavoitteena on opettajille palkkaohjelma, joka turvaisi palkkakilpailukykyä.  Myös perhevapaauudistus tulee nousemaan neuvotteluissa esille, Urpilainen ennakoi.

 

Teksti Heikki Sahlman

Kuva Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!