• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kaikki perusopetuksen vuosityöaikakokeilut päättyvät

17.02.2022 - 10.10 Uutinen
Kuvituskuva

OVTESin perusopetuksen vuosityöaikakokeilut päättyvät. Kokeilussa oleva työaikamalli ei saatujen kokemuksien perusteella sovellu perusopetukseen.

Perusopetuksen vuosityöaikakokeilu alkoi vuonna 2018 ja päättyy kesällä 2022 kahdessa viimeisessä kokeilukoulussa Jyväskylässä ja Vantaalla.

– Alkuperäisten suunnitelmien mukaan kokeilujen oli tarkoitus päättyä vuoden 2023 loppuun mennessä. Nyt suunnitelmasta poiketen kokeilut loppuvat 31.7.2022. Kokeilukoulujen opettajat saivat itse päättää kokeiluun osallistumisesta, mutta myös sen päättymisestä yhdessä paikallisen yhdistyksen ja työnantajan kanssa. Opettajien ääntä kuultiin ja viimeinen kokeilussa mukana oleva koulu päätyi irtautumaan siitä kahden vuoden jälkeen, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos kertoo.

Kolmivuotiseen kokeiluun lähti alkujaan mukaan seitsemän alakoulua, joista kaksi irtautui kokeilusta toisen vuoden jälkeen. Myöhemmin kokeiluun liittyi kaksi yhtenäiskoulua.

– Kokeilulla selvitettiin vastaisiko kokeiltu työaikamalli opettajan muuttuneeseen ja muuttuvaan työhön perusopetuksessa. Tavoitteena oli arvioida voisiko se rajata opettajan työmäärää ja saada kaiken opettajan tekemän työn palkanmaksun perusteeksi.

Työaikakokeilulla on saatu arvokasta palautetta mallin toimivuudesta. Malli ei kuitenkaan saatujen kokemuksien perusteella sovellu perusopetukseen.

– Tavoitteemme on jatkossa kehittää opetusvelvollisuustyöaikaa vastaamaan nykypäivän tarpeita. Tämä on myös OAJ:n valtuuston kanta asiaan. Kokeilun tuloksista haetaan nyt plussat ja miinukset, joita voidaan käyttää opetusvelvollisuustyöajan uudistamistyön pohjana, Lindroos toteaa.

Kokemuksia on kerätty muun muassa keskustason ja paikallisten toimijoiden omien kyselyjen avulla. Myöhemmin julkistetaan myös Työterveyslaitoksen tutkimus vuosityöaikakokeilun vaikutuksista työhyvinvointiin.

– Palautteen perusteella viikoittainen työaika nousi suurimmalle osalle kokeiluun osallistuneista opettajista liian korkeaksi. Viesti on selkeä, tämä työaikamalli ei sellaisenaan toimi vaan lisäsi kuormitusta. Käymme tarkasti läpi palautteen ja ideat työaikamallien jatkokehittämiseen, Lindroos toteaa.

Lue lisää perusopetuksen opettajien vuosityöaikakokemuksista Opettaja-lehdestä:

Kokeilukoulujen opettajat kertovat omat kokemuksensa perusopetuksen vuosityöajasta.

Kolme vuotta kokeilua takana – näin opettajat vastasivat peruskoulun vuosityöaikakokeilun kyselyyn.

Teksti: Henna Honkalo
Kuva: Leena Koskela

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!