• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kolmas ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alan OAJ:läisille

28.03.2022 - 12.00 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alalla tulee voimaan kolmas koko maata koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto maanantaina 4.4. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ilmoittivat neuvottelujärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelukunta Juko ja Julkisen alan unioni Jau.

Kolmas ylityö- ja vuoronvaihtokielto kunta-alalla alkaa maanantaina 4.4. klo 0.01 ja päättyy sunnuntaina 10.4. klo 23.59. Kielto koskee koko maata.

OAJ:n jäsenistä ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee kuntien palveluksessa olevia KVTES- ja OVTES-sopimukseen kuuluvia, työsuhteessa olevia OAJ:n jäseniä kaikissa opetusalan tehtävissä koko Suomessa.

Ensimmäiset OAJ:läiset lakkoon keskiviikkona

Juko ja Jau jäsenliittoineen ovat antaneet ylityö- ja vuoronvaihtokiellon lisäksi myös neljä lakkovaroitusta. Varoitukset koskettavat myös OAJ:n jäseniä. Opettajista ensimmäisenä ovat lakossa Jyväskylän ja Rovaniemen sekä Oulun ja Turun kaupunkien palveluksessa olevat opettajat. Lakko alkaa keskiviikkona 6.4. ja päättyy 7.4., ellei ratkaisua synny sitä ennen.

Tampereella ja Kuopiossa opettajia lakko uhkaa 12.–13.4., ja pääkaupunkiseudun lakkouhka on tiistaista sunnuntaihin 19.–25. huhtikuuta.

Miksi järjestölliset toimet?

OAJ puolustaa järjestöllisillä toimilla opettajien asemaa ja alan vetovoimaisuutta. Ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla sekä lakkouhkilla pyritään vaikuttamaan kuntatyönantajaan ja luomaan painetta neuvottelujen etenemiselle. Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten voimassaolo on päättynyt 28.2., ja kiistaa ratkotaan tällä hetkellä valtakunnansovittelijan johdolla. Yksi kiistanaihe on palkkaohjelma, jolla OAJ hakee pitkäkestoista ohjelmaa palkkojen perustason nostamiselle ja raamia sopimusten epäoikeudenmukaisuuksien korjaamiselle.

Jäikö jokin asia askarruttamaan? Kysymys-vastauspatteri selventää. 

OAJ on koonnut yleisiä kysymyksiä ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä vastauksia niihin. Lue lisää täältä

11.4. Korjattu Tampereen ja Kuopion lakon päivämäärä. 

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!