• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kouluissa jaettavat koronatestit on tehtävä kotona, ei koulussa

03.02.2022 - 16.05 Uutinen
Kuvituskuva

Suomeen on tilattu miljoonia koronan kotitestejä koululaisten testaamista varten. Pelkkä testien tilaaminen ei riitä, vaan niiden käyttö perusteluineen on oltava selvää niin oppilaille, opetushenkilöstölle kuin vanhemmillekin.

OAJ on vaatinut koronan kotitestien käyttöönottoa osana päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten koronaturvallisuutta jo vuosi sitten.

— Muiden maiden hyväksi havaitut toimenpiteet olisi pitänyt ottaa ajoissa käyttöön myös Suomessa. On mahdollista, että kotitestit tulevat nyt menossa olevan tartunta-aallon kannalta myöhässä, mutta ne kannattaa ilman muuta ottaa kouluissa käyttöön, jos on syytä epäillä tartuntoja sekä seuraavan tartunta-aallon alkaessa OAJ:n erityisasiantuntija Sara Simberg suosittelee.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pitämässä infotilaisuudessa (3.2.) mainittiin, että THL:n laatima ohje kouluissa jaettavista testeistä julkaistaan vielä tällä viikolla. OAJ edellyttää, että kotitesteihin liittyvä ohjeistus, käytännöt ja seuraukset on oltava kristallinkirkkaina niin rehtoreille, esimiehille, opetushenkilöstölle kuin vanhemmillekin.

— Koulut eivät voi missään nimessä olla muuta kuin jakelukanava eli opettajat eivät testaa lapsia koulussa. Huoltajien on huolehdittava, että testi tehdään kotona, Simberg painottaa.

Kotitestejä on lasten lisäksi annettava myös koulujen opetushenkilöstölle. Lisäksi on oltava selkeät linjat siihen, miten toimitaan, jos testitulos on positiivinen.

— Testituloksen ollessa positiivinen, lapsen on jäätävä kotiin. Tämä koskee myös oireettomia, hän sanoo.

— Oireettomasti koronaa sairastava on sairas, joka tarkoittaa, että hän ei voi mennä kouluun. Sama koskee myös opetushenkilöstöä.

OAJ kannattaa hallituksen antamaa esitystä, jonka mukaan henkilöllä, jolla on koronatartunta, olisi oikeus tartuntatautipäivärahaan ilman eristämismääräystä, jos etätyö ei ole mahdollista. Sama oikeus olisi alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla, jos varhaiskasvatukseen tai koulutukseen meneminen ei ole suositeltavaa tartunnan leviämisen takia, ja huoltaja on estynyt tekemästä työtään.

OAJ ehdottaa, että kotitestit tulevat jakoon ennen hiihtolomien alkua, jotta testit voidaan tehdä kotona ennen kuin loma loppuu ja koulu alkaa. Tämä voisi osaltaan nopeuttaa tartuntatilanteen rauhoittumista ja paluuta normaaliin arkeen kouluissa.


Teksti: Milla Eronen
Kuva: Leena Koskela