• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunnan, valtion ja Avaintan sopimukset voimassa tänään viimeistä päivää

28.02.2022 - 10.55 Uutinen
Kuvituskuva

Kunnan, valtion ja Avaintan sopimusneuvotteluissa ei ole ainakaan vielä päästy ratkaisuun. Neuvottelut jatkuvat kuitenkin vielä tänään maanantaina kaikilla noilla sopimusalueilla. Sivistan sopimukset ovat voimassa vielä maaliskuun ja yksityisen sosiaalipalvelualan sopimus päättyy huhtikuun lopussa.

Sopimusneuvottelujen tahti kiihtyi viime viikolla, kun sekä kunnan ja valtion virka- ja työehto- sekä Avaintan työehtosopimukset päättyvät helmikuun viimeisenä päivänä. Sopimusneuvotteluja käytiin myös koko viikonlopun aikana.

Viikonloppuna kunta-alan neuvottelupöydässä Kunta- ja hyvinvointityönantajat KT esitteli hahmotelmansa sopimusrungoksi. Tämä KVTES:n allekirjoituspöytäkirjaluonnos esiteltiin sitoumuksetta, ja kyseessä oli lähinnä ilman numerotavoitteita oleva tekninen hahmotelma. Neuvottelut jatkuvat tänään maanantaina kello 18.

– Neuvotteluja jatketaan niin kauan, että ratkaisu syntyy. Tällä hetkellä on vielä paljon ratkaisemattomia asioita ja kaikki keskeiset suuret kysymykset ovat auki. Opettajia koskevan OVTES-sopimuksen lopullinen ratkaisu voi syntyä vasta KVTES-ratkaisun syntymisen jälkeen, OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen toteaa.

Yksityisen sosiaalipalvelualan neuvottelijat tapasivat 24.2. ja OAJ irtisanoi liityntäpöytäkirjan sekä jätti omat tavoitteensa työnantajaosapuoli Hyvinvointialan (Hali) neuvottelijoille. Sopimus päättyy huhtikuun lopussa.

Yksityisen opetuspuolen työehtosopimusneuvottelut Sivistan kanssa olivat tauolla ja jatkuvat taas tällä viikolla. Sopimukset ovat voimassa maaliskuun loppuun.

Mitä tapahtuu, jos neuvotteluratkaisua ei synny ja sopimuskausi päättyy?

Jos neuvotteluratkaisua ei huomiseen mennessä synny, kunta-alan, valtion ja Avaintan jäsenet ovat sillä tavoin sopimuksettomassa tilassa 1. maaliskuuta lähtien, ettei työrauha ole enää päällä. Työn tekeminen jatkuu kuitenkin entisin ehdoin eli päättyvien virka- ja työehtosopimusten työehtoja noudatetaan siihen saakka, kunnes uusi sopimus astuu voimaan. Palkanmaksu jatkuu normaalisti, ja työtä tehdään samoin kuin tähän asti.

Entisten sopimusten noudattaminen perustuu niin sanottuihin jälkivaikutuksiin. Työehtosopimuksia ei koskaan neuvotella alusta loppuun saakka kokonaan uudelleen, vaan edellisiin sopimuksiin tehdään joka neuvottelukierroksella muutoksia ja täydennyksiä.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!