• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alalle ehdolla palkkaohjelma – sovittelulautakunta julkaisi ehdotuksensa

10.05.2022 - 13.16 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alalle tulee viisivuotinen palkkaohjelma, jos sovittelulautakunnan tänään antama sovintoehdotus hyväksytään. Sopimuskauden pituus olisi kolme vuotta.

Sovittelulautakunnan tänään antaman sovintoehdotuksen mukaan kunta-alalle tulisi viisivuotinen palkkaohjelma ja kolmivuotinen sopimus, jos työmarkkinaosapuolet hyväksyvät ehdotuksen. Ehdotus julkaistiin tänään kello 12 jälkeen. Vastauksia sopimusosapuolilta lautakunta odottaa huomenna keskiviikkona kello 12:een mennessä.

Hankalan työmarkkinakevään sopimusneuvotteluja ratkonut poikkeuksellinen sovittelulautakunta myös julkaisi tänään antamansa kunta-alan sovintoehdotuksen pääpiirteet tavanomaisesta poikkeavalla tavalla. 

Sovittelulautakunnan puheenjohtaja, alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen piti tiedotustilaisuuden heti sen jälkeen, kun on ojentanut ehdotuksensa – erittäin paksun paperinipun – neuvottelujärjestöjen puheenjohtajille. Perinteisesti työmarkkinasopimusten ehdotukset ovat olleet täysin luottamuksellisia siihen asti, kunnes kaikki osapuolet ne hyväksyvät.

Viisivuotinen palkkaohjelma

Sopimuskauden pituus olisi kolme vuotta ja palkkaohjelman pituus viisi vuotta. Ensimmäinen vuosi toisi kahden prosentin yleiskorotuksen. Lisäksi pienempiin, alle 2 300 euron suuruisiin palkkoihin turvattaisiin suurempi korotus, 46 euroa kuukaudessa. Lisäksi 1.10. tänä vuonna tulisi 0,5 prosentin suuruinen keskitetty järjestelyerä, jonka kohdentamisesta sovittaisiin sopimusalakohtaisesti.  

Ehdotukseen kuuluu lisäksi, että vuosina 2023 ja 2024 kunta-ala saisi yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, ja viisivuotinen palkkaohjelma toisi palkkoihin vuosittain prosentin verran lisäkorotusta. Viisivuotinen palkkaohjelma alkaisi vuodesta 2023.

Ehdotuksensa antaneen lautakunnan mielestä palkkaohjelma kasvattaa yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia merkittävästi. Sen olisi myös tarkoitus taltuttaa työvoimapulaa ja muun muassa lisätä julkisen talouden ennustettavuutta. Elina Pylkkäsen mielestä kunta-alan palkat eivät jäisi enää jälkeen yleisestä palkkakehityksestä, kuten ovat jääneet tähän mennessä.

Työtä tehtiin huhtikuun alusta asti

Yhdeksänjäseninen sovittelulautakunta on käsitellyt kunta-alan vaikeaa työmarkkinatilannetta huhtikuun 8. päivästä lähtien. Lautakunnan sovintoehdotusta odotettiin ensimmäisen kerran ennen vappua, mutta silloin Pylkkänen vielä siirsi julkistusta.

OAJ:n ja neuvottelujärjestö JUKOn hallinnot käsittelevät sovintoehdotuksen sisältöä mahdollisimman pian.

OAJ:ssä on vielä tänään ja huomenna koolla myös kevään järjestövaaleissa valittu uusi valtuusto. OAJ:lle on tänään ennen puoltapäivää juuri valittu uusi puheenjohtaja, Akavan nykyinen työmarkkinajohtaja Katarina Murto. Järjestöä vuodesta 2010 johtanut Olli Luukkainen ei enää asettunut ehdolle tehtävään. 

Teksti: Airi Vuolle

Kello 15.24 täydennetty  kohtaa, jossa kerrotaan lokakuun alkuun suunnitellusta 0,5 %:n korotuksesta.

 

 

Jaa