• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Ministeri siirtää pääkaupunkiseudun lakkoa kahdella viikolla, samalla uusi lakkovaroitus kymmeneen kaupunkiin

14.04.2022 - 12.20 Uutinen
Kuvituskuva

Ministeriö on siirtänyt lakon alkamista Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa kahdella viikolla. Uudet lakkopäivät ovat 3.–9.5. Samalla Juko ja Jau antavat uuden lakkovaroituksen, joka koskee 10 kaupunkia.

Työ- ja elinkeinoministeri Tuula Haatainen on valtakunnansovittelijan pyynnöstä siirtänyt Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien työntekijöiden eli myös opetusalan henkilöstöä koskevan lakon alkamista. Ministerin mukaan lakko vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. Lakko toteutuu siirron vuoksi 3.–9.5., ellei sovintoratkaisua löydy sitä ennen. 

– Tämä on käsittämätön ratkaisu valtakunnansovittelijalta ja ministeriltä. Siirto on suorastaan lakko-oikeuden rajoittamista. Opettajien lakon siirtäminen osoittaa jälleen kerran, että opettajat ovat avainjoukko koko yhteiskunnan toiminnan kannalta. Oikeudenmukaista palkkaa siitä ei silti haluta maksaa. Nyt on kuitenkin sillä tavalla uusi tilanne, että ilman palkkaohjelmaa, kunnon palkankorotuksia ja eräitä keskeisiä epäoikeudenmukaisuuksien korjaamisia palvelussuhteen ehdoissa ratkaisua ei synny, OAJ:n ja Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen summaa poikkeuksellista työmarkkinatilannetta. 

– Jos opettajien lakkoa siirretään nyt, milloin opettajilla olisi viranomaisten mielestä oikea aika lakkoilla? Ei milloinkaan. Lakon siirron syyksi ei riitä se, että muut pääsisivät töihin. Tällainen perustelu osoittaisi erittäin huonoa ymmärrystä varhaiskasvatuksen ja koulutuksen merkityksestä ja tehtävästä. Kansainvälistä kiitosta huipputuloksista jatkuvasti saanut varhaiskasvatus ja koulut eivät ole lasten säilytyspaikkoja, jossa lapset ovat turvassa sen aikaa, kun hallituksen ja työnantajien mielestä tärkeämmät ammattiryhmät käyvät töissä. Ne ovat tärkeä osa koulutuspolkua ja maamme tulevaisuuden rakentamista. Nyt tehdyllä päätöksellä päättäjät väheksyvät huippuosaajiemme roolia ja työtä, Luukkainen jatkaa. 

OAJ näkee välttämättömänä kunta-alan opettajien palkkatason ja palvelussuhteen ehtoihin sisältyvien epäoikeudenmukaisuuksien korjaamisen. Opetusalalle tarvitaan monivuotinen palkkaohjelma, jonka avulla voidaan aloittaa korjaaminen. Kansainvälisesti tunnustetun ja huipputasolla olevan opetusalan vetovoiman tulee säilyä, jotta saamme jatkossakin alalle parhaat voimat. Ilman monivuotista palkkaohjelmaa se ei ole mahdollista.  

– Opettajat ovat erittäin valmiita lakkoon. Kuudella paikkakunnalla on jo lakkoiltu, ja lakkotapahtumissa on ollut yhteensä tuhansia opettajia. Lakon siirtyminen pääkaupunkiseudulla kahdella viikolla ei muuta itse lakon syytä. Opettajat eivät nytkään pyydä luksusta, vaan oikeudenmukaisen, kilpailukykyisen palkan ja säälliset työolot, kuvaa OAJ:n kuntasektorin järjestöllisestä valmiudesta vastaava erityisasiantuntija Kaj Raiskio. 

Uusi lakkovaroitus 

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisen alan unioni Jau ovat antaneet tänään myös uuden lakkovaroituksen samalle ajanjaksolle 3.–9.5. Kyse ei ole virheestä vaan lakon laajentamisesta. Uudessa lakkovaroituksessa on mukana myös kuusi muuta kaupunkia eli Rovaniemi, Oulu, Kuopio, Jyväskylä, Tampere ja Turku pääkaupunkiseudun lisäksi. 

Lakko koskee opetushenkilöstöä, jotka kuuluvat OVTES- ja KVTES-sopimukseen ja joiden työnantaja on Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän, Turun, Kuopion, Tampereen, Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunki. Lakon piiriin kuuluvat myös päiväkodin johtajat ja rehtorit.    

Lakon piirissä eivät ole koulutuskuntayhtymät, eivätkä yksityiset koulut, oppilaitokset ja päiväkodit.  Lisäksi lakon ulkopuolelle rajataan IB-lukioiden loppukokeiden toteuttamiseen vaadittavat välttämättömät työtehtävät. Lakon ulkopuolelle on rajattu myös ne jäsenet, jotka ovat järjestäytyneet Opetusalan Ammattijärjestöön KEA ry:n (Koulutuksen esimiehet ja asiantuntijat) tai Opsia ry:n (Opetus- ja sivistystoimen asiantuntijat) kautta.     

Uutta lakkoa on lain mukaan mahdollista siirtää valtakunnansovittelijan Työ- ja elinkeinoministeriölle tekemän esityksen seurauksena kahdella viikolla.   

OAJ:n jäsenten kanssa yhtä aikaa lakossa ovat myös muita neuvottelujärjestö Jukon jäsenliittoja sekä Julkisen alan unionin Jaun jäsenliitot JHL ja Jyty. 

Työriita koskee kunta-alan virka- ja työehtosopimusta. Lakolla pyritään vauhdittamaan junnaamaan jääneitä sopimusneuvotteluja, joissa ratkaisua ei syntynyt sopimuskauden päättyessä 28.2.2022 eikä myöskään valtakunnansovittelijan johdolla. Tällä hetkellä kiistaa koettaa ratkaista harvinainen sovittelulautakunta Elina Pylkkäsen johdolla. 

Työnantaja koettaa murtaa lakkoja 

OAJ on saanut paljon viestejä työnantajien yrityksistä murtaa opettajien lakko-oikeutta. Työnantajat ovat tehneet listoja muun muassa rehtoreiden ja päiväkodin johtajien lakkoon liittymisistä. Sekä lakkoon osallistuminen että ammattijärjestön jäsenyys ovat jokaisen henkilökohtaisia asioita ja laillisia oikeuksia, joita työnantaja ei saa selvittää etukäteen.   

Lue lisää lakko-oikeudesta 

Lue lisää lakon murtamisesta 

Tietoa lakosta tarjolla lakkolivessä ti 19.4.

Lakkoaalto etenee ja laajenee. Toisaalta Pääkaupunkiseudun kunta-alan lakkoa siirrettiin kahdella viikolla. Silti ja juuri siksi järjestämme jo toisen lakkoliven OAJ:n keskustelufoorumi Saunassa. Kerromme tilanteen etenemisestä ja taustoista sekä vastaamme käytännön kysymyksiin.

Paikalla kysymyksiin vastaamassa ja tilannetta taustoittamassa ovat (neuvottelu-, sovittelu- ja järjestöllisten toimien tilanteesta riippuen): - puheenjohtaja Olli Luukkainen, OAJ - neuvottelujohtaja Petri Lindroos, OAJ - järjestöjohtaja Pasi Pesonen, OAJ - viestintäjohtaja Hanna Ottman, OAJ  ja erityisasiantuntija Laura Nurminen, OAJ

Jos olet jäsen, olet tervetullut kuulolle riippumatta siitä, koskevatko annetut lakkovaroitukset sinua! Jos sinulla ei vielä ole tunnuksia Saunaan, pyydä itsellesi henkilökohtainen kutsulinkki.

Jaa