• Opettaja-lehti logo
  • OAJ-areena logo

Kunta-alan OAJ:läiset ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon

02.03.2022 - 14.01 Uutinen
Kuvituskuva

Kunta-alalla tulee voimaan koko maata koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka koskee myös OAJ:n jäseniä. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta ilmoittivat neuvottelujärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelukunta Juko ja Julkisen alan unioni Jau. OAJ on Jukon suurin jäsenjärjestö.

Kunta-alan työ- ja virkaehtosopimusten voimassaolo päättyi 28.2., eikä kuntapöydässä päästy neuvottelutulokseen, vaan neuvottelut keskeytyivät.

OAJ:n jäsenistä ylityö- ja vuoronvaihtokielto koskee laajimmin varhaiskasvatuksen opettajia, jotka ovat työsuhteisia. Viranhaltijat eivät saa lain mukaan osallistua muihin järjestöllisiin toimiin kuin lakkoon.

– Pyrimme ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla vaikuttamaan kuntatyönantajaan ja luomaan painetta neuvottelujen etenemiselle. Työrauha ei ole enää voimassa, joten myös muut järjestölliset toimet ovat mahdollisia, OAJ:n puheenjohtaja ja Jukon hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen muistuttaa.

OAJ puolustaa järjestöllisillä toimilla opettajien asemaa. Kriisinkin aikana on tärkeää huolehtia paitsi arjen jatkumisesta myös tulevaisuuden rakentamisesta. Opettajien ja heidän esihenkilöidensä työmäärän kasvu on saatava katkaistua ja varmistettava hyvät työehdot ja olosuhteet kaikilla koulutusasteilla.

Kysymys-vastauspatteri selventää

OAJ on koonnut yleisiä kysymyksiä ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta sekä vastauksia niihin. Lue lisää täältä

Ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaa maanantaina 7.3. klo 0.01 ja päättyy sunnuntaina 13.3. klo 23.59. Sen piirissä ovat Jukoon kuuluvien liittojen jäsenten työtehtävät neljällä kunnallisella sopimusalalla. OAJ:lla on jäseniä OVTES- ja KVTES-sopimusaloilla.

 

Lue lisää OAJ:n jäsenten virka- ja työehtosopimuksista

  • Ohjeet lakkoavustuksen hakemiseen 
  • Mietityttääkö joku sopimusasia? Lisätietoja sopimusten sisällöistä löydät Työelämäoppaasta. Voit myös olla yhteydessä oman työpaikkasi luottamusmieheen.
  • OAJ neuvottelee-sivuilta löydät tuoreimmat uutiset sopimusneuvotteluista sekä usein kysyttyjä kysymyksiä. 
  • OAJ:n jäsenillä on yhdeksän virka- ja työehtosopimusta. Löydät sopimukset Työelämäoppaasta.
  • Somessa käytössä on aihetunniste #oajneuvottelee

PSST! Harkitsetko jäsenyyttä? Lue lisää jäsenyyden eduista ja liity!

Jaa